Angst voor de apocalyps? Mail deze NASA-professor

None

De aarde botst 21 december met de planeet Niburu. Maar het kan ook zo zijn dat onze blauwe planeet in een zwart gat wordt gezogen, de mensheid ten ondergaat aan een storm van meteorieten, mondiale natuurrampen of een mix van het bovenstaande.

Hoewel er weinig tekenen zijn dat het echt gaat gebeuren op de kortste dag van het jaar, toevallig ook de einddatum van de 5.125 jaar durende Mayakalender, bestaat er een wijdverbreid geloof in de apocalyps op die datum.

Volgens de paus hoeven we ons geen zorgen te maken, liet hij zondag weten. Maar mocht dat geen soelaas bieden, dan kun je altijd een mailtje sturen naar David Morrison. De 72-jarige sterrenkundige en astrobioloog is de onofficiële Einde der Tijden-professor van NASA.

Al acht jaar beantwoordt Morrison vragen over het naderende einde van de wereld, inmiddels enkele duizenden bij elkaar. Dat doet de wetenschapper, gespecialiseerd in meteorietinslagen, nieuwe planeten en de zoektocht naar buitenaards leven in de rubriek Ask an Astrobiologist. Waarom die mensen bij NASA belandden, weet Morrison niet. „Waarschijnlijk kunnen ze nergens anders terecht”, zegt hij in een interview met internetmagazine The Awl.

Met het naderen van doomsday is het aantal mails aan Morrison gestegen tot zo’n vijftig per week. De meeste vragen zijn eenvoudig te beantwoorden, maar de wetenschapper is ook regelmatig te zien op het YouTube-account van NASA om extra uitleg te geven. De filmpjes zijn in totaal al meer dan driehonderdduizend keer bekeken.

Hoewel veel vragenstellers Morrison zien als ‘onderdeel van een regeringssamenzwering om de waarheid te verhullen’, geeft de sterrenkundige niet op. Hij is „gefascineerd” door de toewijding waarmee mensen zich vastklampen aan doemscenario’s. Daarnaast kon hij met zijn ontnuchterende antwoorden al helpen voorkomen dat twee families zelfmoord pleegden vanwege de angst voor een apocalyps, vertelt hij in het interview met The Awl.

Morrison blijft ten minste tot 23 december vragen over het einde der tijden beantwoorden, daarna is het tijd voor een andere hobby. „Er is maar zoveel dat je kunt doen”, zegt hij. Doemdenkers bedenken immers toch wel weer een nieuwe datum om te vrezen.”

Bekijk de filmpjes van professor Morrison via YouTube op het Nasa-kanaal NasaLunar: http://bit.ly/U8phUp

    • Hans Klis