Vrouwen mogen niet tot bisschop gewijd worden in de Anglicaanse kerk. Dat heeft de staatskerk van Engeland vanavond bepaald. De beslissing vormt het sluitstuk van een tien jaar verhitte discussie.
Gisteren en vandaag kwam de algemene vergadering van bisschoppen, geestelijken en leken samen om te beslissen of de Church of England, de anglicaanse staatskerk in het Verenigd Koninkrijk, vrouwelijke bisschoppen zal toestaan. Een omstreden kwestie binnen de kerk.
Het voorstel kreeg niet de vereiste tweederde meerderheid. De bisschoppen en de priesters waren voor, maar onder de leken was geen tweederde meerderheid.
Onze correspondent Titia Ketelaar:
Volgentitia_k Titia Ketelaar Bisschoppen en geestelijken waren voor vrouwelijke bisschoppen in Church of England, leken stemden tegen.
Justin Welby, de nieuwe aartsbisschop van Canterbury, de geestelijk leider van de Church of England en het hoofd van de anglicaanse kerk, gaat leiding geven aan een “hevig verdeelde kerk”, aldus onze correspondent. Zelf was hij wel voorstander van vrouwelijke bisschoppen.
Evangelicals: Jezus had ook geen vrouwelijke apostelen
Ketelaar legt vandaag in NRC Handelsblad uit wie de tegenstanders van vrouwelijke bisschoppen zijn:
De tegenstanders van vrouwelijke bisschoppen bestaan uit twee groepen: de zogeheten evangelicals (de evangelische stroming) en conservatieve katholieke anglicanen. De eersten beroepen zich op de Bijbel en wijzen erop dat Jezus geen vrouwelijke apostelen had. De anglokatholieken noemen het theologisch onmogelijk dat vrouwen priesters zouden kunnen wijden, en dreigen over te lopen naar Rome. Het Vaticaan heeft sinds vorig jaar een speciale wijdingsprocedure voor ex-anglicanen.
De anglicaanse kerk in Afrika toonde zich een paar dagen eerder een stuk progressiever. In Swaziland werd priester Ellinah Wamukoya zaterdag gewijd tot bisschop.
Meer over de de beslissing van de Anglicaanse kerk op het liveblog van de BBC.