Zes kilometer, vijf kilometer, vier...

Uruguayan United Nations peacekeepers look through binoculars at M23 rebel positions on the outskirts of Goma, in eastern Democratic Republic of the Congo, on November 18, 2012. Government soldiers were fleeing the eastern DR Congo city of Goma in large numbers today as rebels advanced to the gates of the regional capital after fresh fighting erupted in the area last week, a UN source said. AFP PHOTO / PHIL MOORE AFP

Vier kilometer bedraagt de afstand die de Congolese rebellen nog zijn verwijderd van provinciehoofdstad Goma. Ze houden zich vooralsnog gedeisd want vlakbij, in de buitenwijken van Goma, worden ze scherp in de gaten gehouden door VN-militairen.

De rebellen van M23, die strijden tegen het leger, zijn sinds 2008 niet zo dicht bij de stad Goma gekomen. De rebellen zouden de VN hebben beloofd Goma niet in te nemen. Volgens een woordvoerder van het Congolese leger begonnen de gevechten gisterochtend rond zes uur. De frontlinie is sindsdien richting Goma opgeschoven. De Verenigde Naties eist dat het geweld wordt gestopt, anders volgen sancties.

M23 bestaat uit strijders van de inmiddels opgeheven rebellengroep CDNP. Die beweging sloot in 2009 een vredesovereenkomst met de regering, waarna de CDNP-strijders werden opgenomen in het leger. Maar in april begonnen de voormalige rebellen het leger de rug toe te keren. De afspraken die waren vastgelegd in de vredesovereenkomst zouden niet worden nagekomen.

De VN betichten Rwanda en Oeganda ervan de rebellen te steunen. Beide landen ontkennen met klem iets te maken te hebben met het geweld. Oeganda heeft gedreigd zijn troepen terug te trekken uit Somalië als de aantijgingen aanhouden. De Oegandese militairen in Somalië maken deel uit van een troepenmacht van de Afrikaanse Unie die strijdt tegen islamitische extremisten.