Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Drugs

Wietpas per direct afgeschaft - ‘Opstelten voert beleid uit waar hij eerder voor waarschuwde’

De omstreden wietpas is per direct niet meer nodig om wiet te kopen in coffeeshops in het zuiden van het land.

AMSTERDAM - Demonstranten in het centrum van Amsterdam voeren actie met de naam Smoke-Out's tegen het invoeren van de wietpas en discriminatie van buitenlandse coffeeshopbezoekers. ANP EVERT ELZINGA
AMSTERDAM - Demonstranten in het centrum van Amsterdam voeren actie met de naam Smoke-Out's tegen het invoeren van de wietpas en discriminatie van buitenlandse coffeeshopbezoekers. ANP EVERT ELZINGA De invoering van de wietpas leverde veel protest op in het land. Foto ANP / Evert Elzinga

De zwaar bekritiseerde wietpas is per direct niet meer nodig om wiet te kopen in coffeeshops in het zuiden van het land. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) laat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weten het doorvoeren van het zogenoemde besloten-clubcriterium niet meer nodig te achten.

In het regeerakkoord gaven VVD en PvdA al aan de wietpas te willen schrappen. Per wanneer dat zou gebeuren, was tot nog toe echter onduidelijk.

De wietpas werd 1 mei ingevoerd in het zuiden van Nederland en zou 1 januari landelijk ingevoerd worden. ‘Gelet op de ervaringen in het zuiden en te behalen doel van minder drugstoerisme en kleinere coffeeshops’ acht Opstelten echter niet meer noodzakelijk.

Twitter avatar diederiksamsom Diederik Samsom Mooi, op naar maatwerk overlastaanpak RT @NOS: Wietpas per direct afgeschaft http://t.co/VZWMFCTh

Door de wietpas te laten vervallen wordt de drempel weggenomen voor Nederlanders om cannabis te kopen in de coffeeshops, denkt Opstelten.

“In het zuiden bleek weerstand om lid te worden van een coffeeshop. Er ontstond overlast door illegale handel die door het wegblijven van de drugtoeristen zich ging richten op ingezetenen.”

De minister wil nog wel dat het ingezetenencriterium, dat inhoudt dat alleen Nederlanders in coffeeshops wiet mogen kopen, per 1 januari in het hele land wordt nageleefd. Coffeeshops kunnen daarvoor vragen naar een geldig identiteitsbewijs of verblijfsvergunning en een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens. Dit was ook een van de afspraken van VVD en PvdA.

Opstelten: toestroom van drugstoeristen is afgenomen

Opstelten stelt dat het ingezetenencriterium in het zuiden van het land een succes is.

“De toestroom van drugstoeristen is afgenomen, waardoor coffeeshops kleiner en meer beheersbaar zijn geworden.”

Het handhaven van de regels gaat indien nodig gefaseerd worden ingevoerd, aldus de minister.

Op de wietpas was veel kritiek. Acht Limburgse burgemeesters pleitten bijvoorbeeld eerder voor uitstel van de landelijke invoering van de pas. Ze stelden dat de drugscriminaliteit is toegenomen sinds de invoering van de omstreden pas. Ook andere gemeenten, waaronder de vier grote steden, uitten eerder kritiek.

Rutte en Samsom negeerden advies Opstelten

Opstelten waarschuwde tijdens de formatie voor problemen bij afschaffing van de wietpas, maar dat advies werd genegeerd door coalitieonderhandelaars Rutte en Samsom, zo meldde NRC Handelsblad eerder deze maand.

NRC-redacteur Camil Driessen schreef in datzelfde artikel:

Opstelten gaat straks beleid uitvoeren waar experts van zijn ministerie en hijzelf een maand geleden nog voor waarschuwden.

Zware cannabis is voortaan harddrug

Verder meent Opstelten dat de consumptie en productie van zware cannabis moet worden teruggedrongen. Daarom besloot het kabinet eerder al dat cannabis met een THC-gehalte van 15 procent of meer op lijst I van de Opiumwet wordt geplaatst en daarmee als harddrug wordt gekwalificeerd.

“Harddrugs horen in de coffeeshops niet thuis, en in de toekomst zullen zij alleen nog cannabis mogen aanbieden met een THC-gehalte dat lager is dan 15 procent.” - Opstelten