Wellink in bestuur van Bank of China

Nout Wellink, oud-president van De Nederlandse Bank (DNB), is sinds vorige maand ‘onafhankelijk commissaris’ van de Bank of China. Dat meldt de site van de bank. De bank (omzet 52 miljard euro in 2011) is één van de vier grootste commerciële banken van het land en grotendeels in staatshanden. Wellink (69) is de enige buitenlander in het zestienkoppige bestuur.

Wellink was van 1997 tot juli 2011 president van DNB. Onder regie van Wellink en toenmalig minister van Financiën Bos kocht de Nederlandse staat ABN Amro en Fortis in 2008 voor 16,8 miljard euro. De parlementaire enquêtecommissie-De Wit oordeelde hier vorig jaar hard over. DNB waardeerde de banken te hoog en informeerde minister en Tweede Kamer te weinig.

Zelf zei Wellink dat hij „stomverbaasd” was dat een „kleine organisatie” als DNB nog zoveel kon doen. Verder wordt Wellink falend toezicht verweten rond het faillissement van de IJslandse bank Icesave en DSB-bank van Dirk Scheringa .

Naast DNB heeft Wellink topfuncties vervuld bij de Europese Centrale Bank en het bestuur van de Bank voor Internationale Betalingen Hij is voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit Leiden.

Wellink is in maart van dit jaar unaniem gekozen door de raad van bestuur, meldt de bank. In mei is Wellink formeel aangesteld door de aandeelhouders, bevestigt hij telefonisch. Hij zegt dat hij zelf is benaderd door de bank „maar hoe het voortraject is gelopen weet ik niet precies.” Wellink is benoemd voor drie jaar. Hij zit in commissies voor strategische ontwikkeling, financieel toezicht en risicomanagement. Formeel is Wellink bestuurslid, maar hij omschrijft zijn functie als „actief commissaris”.

De Bank of China is volgens Welliink „de meest internationale bank van China” en „transparant” over haar cijfers. De bank is actief in ruim 30 landen en telde in 2011 bijna 290.000 medewerkers.

Wellink verhuist niet naar Beijing , maar zal op en neer reizen. „Ik heb een beginnerscursus Chinees aangeschaft. Het lijkt me erg moeilijk, maar iedereen spreekt goed Engels.”