Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Wellink commissaris Bank of China

Foto ANP / Marcel Antonisse

Nout Wellink is sinds vorige maand actief als commissaris bij de Bank of China. Dat vermeldt de bank op haar website. Wellink is de enige niet-Chinees in de zestien leden tellende raad van bestuur van de bank.

De oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB) neemt zitting in de commissie voor strategische ontwikkeling, de risicocommissie en de auditcommissie. In zijn functie wordt Wellink medeverantwoordelijk voor toezicht op onder meer de strategische plannen, de financiële rapportage en het risicomanagement van de vierde staatsbank van China en de naar marktwaarde met 128,8 miljard dollar zevende bank ter wereld.

Wellink was van 1997 tot juli 2011 president van DNB. Onder regie van Wellink en toenmalig minister van Financiën Bos kocht de Nederlandse staat ABN Amro en Fortis in 2008 voor 16,8 miljard euro. De parlementaire enquêtecommissie-De Wit oordeelde hier vorig jaar hard over. DNB waardeerde de banken te hoog en informeerde minister en Tweede Kamer te weinig.

Wellink heeft beginnerscursus Chinees aangeschaft

Wellink zelf omschrijft zijn functie in NRC Handelsblad vanmiddg als “actief commissaris”. De Bank of China is volgens Wellink “de meest internationale bank van China” en “transparant” over haar cijfers. De bank is actief in ruim 30 landen en telde in 2011 bijna 290.000 medewerkers. Vanwege zijn functie en recente aanstelling is Wellink verder “terughoudend”.

Wellink verhuist niet naar Beijing, maar zal op en neer reizen. “Ik heb een beginnerscursus Chinees aangeschaft. Het lijkt me erg moeilijk, maar iedereen spreekt goed Engels.”