Wat kan of wil Obama nog in deze regio?

Net als voorganger Bush steunt president Obama Israël volledig. Maar wat voor eer is voor de VS nog te behalen nu de situatie in de regio is veranderd?

De Amerikaanse president Barack Obama schaarde zich gisteren, zoals hij de afgelopen dagen steeds deed, volledig achter Israël. Hoewel hij zei dat hij „liever” geen Israëlisch grondoffensief ziet, zei hij dat de bondgenoot het volste recht heeft zich te verdedigen tegen raketaanvallen vanuit Gaza. „Wij zullen Israëls recht op zelfverdediging blijven verdedigen.”

Het is een standpunt dat, paradoxaal genoeg, voorspelbaar en nieuwswaardig tegelijk is. Obama’s reactie kwam bijna woordelijk overeen met die van zijn voorganger George W. Bush aan het einde van 2008. Dat was aan het begin van het laatste grote Israëlische offensief tegen Hamas. Ook toen zei de Amerikaanse regering dat Israël zich kon en mocht verdedigen tegen aanhoudende raketbeschietingen.

Alleen: Obama is Bush niet, en 2008 is 2012 niet. Obama is zojuist met een groot mandaat herkozen als president, terwijl Bush’ aan het einde van zijn laatste periode zat en weinig meer kon bereiken. Daarbij is het Midden-Oosten in vier jaar tijd grondig veranderd. Egypte is steeds minder een stabiele bondgenoot, en Israël, de beste vriend in de regio, trekt zich ook steeds minder van de Amerikanen aan. Benjamin Netanyahu, die een gespannen relatie onderhoudt met Obama, stevent af op een grote overwinning in de komende verkiezingen in Israël.

Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen werd van zowel linker- als rechterzijde gezegd dat Obama na de verkiezingen veel strenger voor Israël zou worden dan ervoor. Progressieven hoopten het, conservatieven vreesden het. Obama had aan het begin van zijn presidentschap geprobeerd de Israëlische nederzettingenpolitiek te stoppen, maar zijn interventie mislukte. Sindsdien deed hij geen pogingen meer het vastgelopen vredesproces weer op gang te helpen. Peter Beinart, een prominente Joods-Amerikaanse publicist, schreef op verkiezingsdag op zijn blog Open Zion: „Het Israëlisch-Palestijnse conflict gaat het post-Amerikaanse tijdperk in.”

Obama heeft zijn aandacht allang verplaatst naar andere delen in de wereld. Niet voor niets deed hij zijn uitspraken over Gaza in Thailand, waar hij begon aan een reis langs Aziatische landen die het speerpunt in de Amerikaanse buitenlandse politiek moeten worden: Thailand, Birma en Cambodja. Obama ziet economisch en strategisch meer in de banden met landen in Zuidoost-Azië, waar de invloed van grootmacht China groeit. In het Midden-Oosten is vooral teleurstelling te halen.

Achter de schermen probeert de Amerikaanse regering wel degelijk de partijen tot een staakt-het-vuren te bewegen. Cruciaal daarvoor is de opstelling van Egypte. Onder sterke man Hosni Mubarak wisten de VS Egypte vaak een bemiddelende rol te laten spelen. Nu is die taak veel lastiger, omdat de Amerikaanse regering zich weinig raad weet met de Moslimbroederschap-regering van Mohammed Morsi. De Moslimbroederschap onderhoudt banden met Hamas, terwijl Mubarak een bedreiging in de beweging zag.

De vriendschap tussen Egypte en de Verenigde Staten staat voor een serieuze test. Jaarlijks betalen de Amerikanen ongeveer 1,3 miljard dollar per jaar aan (militaire) hulp, maar ze verwachten wel dat Egypte de rol zal spelen die het onder Mubarak speelde.

Morsi speelt het spel mee. Hij stuurde premier Hisham Kandil naar Gaza om solidariteit te tonen met Hamas. Tegelijkertijd houdt hij Rafah, de grensovergang tussen Egypte en Gaza, vrijwel gesloten. De VS en Israël zijn bang voor vrij verkeer vanuit Gaza naar de Sinaï. Daarbij is Kairo weer als vanouds het centrum van diplomatiek verkeer tussen de strijdende partijen en de internationale gemeenschap.

Als Obama zich meer in het algemeen al tijdens zijn tweede periode met het Midden-Oosten wil bemoeien, dan zal het op het dossier-Iran zijn. Obama heeft Israël toegezegd dat hij niet zal toestaan dat Iran een nucleair wapen zal verkrijgen. Het omstreden Iraanse atoomprogramma is een heikel punt in het Congres, dat Israël zeer gunstig gezind is. Iran is een binnenlands-politiek thema voor Obama, terwijl de Palestijnen dat niet zijn.

    • Guus Valk