Vitesse wint derby tegen acht NEC'ers

Drie spelers van NEC kregen rood in de derby tegen Vitesse.

Rotterdam. Vitesse heeft gisteren de Gelderse derby van NEC gewonnen. De ploeg uit Arnhem was in eigen stadion met 4-1 te sterk voor de rivaal, die de wedstrijd met acht man eindigde. Victor Palsson werd vlak voor rust van het veld gestuurd, waarna in de laatste tien minuten ook Rémy Amieux en Ryan Koolwijk moesten vertrekken.

NEC kwam in het Gelredome nog wel op voorsprong via Melvin Platje na een blunder van Vitesse-doelman Piet Velthuizen. Even later maakte eredivisietopscorer Wilfried Bony (14 goals) de gelijkmaker. In de tweede helft stelde Vitesse de zege veilig. Kashia, nogmaals Bony en invaller Mike Havenaar scoorden.

NEC is de vierde club die ooit drie rode kaarten in één eredivisieduel kreeg, en de eerste sinds FC Groningen in november 1997. Destijds werden Raymond Atteveld, Magno en Leonardo Dos Santos vroegtijdig van het veld gestuurd in een duel bij Vitesse (5-1 nederlaag). De andere twee clubs zijn Go Ahead Eagles (tegen FC Groningen, maart 1994) en Sparta (FC Utrecht, september 1993). Een wedstrijd mag overigens niet meer worden voortgezet wanneer een team minder dan zeven spelers heeft, zo staat in het KNVB-reglement.

Ook was de wedstrijd in Arnhem gisteren de eerste eredivisiewedstrijd waarin minstens drie rode kaarten vielen sinds NEC-Vitesse (0-1) in oktober 2011.

Trainer Fred Rutten zag Vitesse ongelukkig beginnen door de fout van Velthuizen. „Maar mijn team reageerde. Dat was uitstekend. Ook Piet zelf, hij straalde geen enkel gevoel van twijfel uit”, zei hij tegen VI. NRC