'Verzuim agenten is te voorkomen'

Het ziekteverzuim bij de politie zou veel hoger zijn dan in andere beroepen. Vakbondsbestuurder Busker wijt het aan werkdruk en risico’s.

Bij de politie is het verzuimpercentage bijna drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Van de agenten van de 26 politiekorpsen in het land is 11 procent ziek, berichtte RTL Nieuws dit weekend. Voor Han Busker, voorzitter van politiebond NPB, komt dit gegeven niet als een verrassing. „Het is altijd schokkend om die cijfers te zien, maar wij zeggen al jaren dat het ziekteverzuim bij de politie te hoog ligt.”

Hoe komt dat?

„Politieagenten kampen met een enorme werkdruk. En die wordt de komende jaren nog hoger. Verder heb je bij politiewerk een grotere kans op fysieke of emotionele schade dan bij andere beroepen. Daarmee gaat de leiding niet goed om.”

Wat zijn hiervan de gevolgen?

„Minder, in plaats van meer blauw op straat. En het kost miljoenen euro’s per jaar. Dat bleek onlangs nog uit een groot onderzoek.”

Wat doet de politieleiding verkeerd, vindt u?

„Bestrijden van het ziekteverzuim is een sluitpost bij het maken van het beleid. We zien dat nu ook weer bij het opzetten van de Nationale Politie. Terwijl het juist bovenaan zou moeten staan op het lijstje van prioriteiten.

„De inspanningen op gezondheidsgebied richten zich bij de politie vooral op reïntegratie , niet op preventie. Dat komt omdat de managers succesvolle reïntegratie wel kunnen registreren, terwijl het natuurlijk niet te meten valt hoeveel mensen er niet ziek worden vanwege een goed preventiebeleid.”

Wat moet er gebeuren?

„Houd elkaar beter in de gaten; praat meer met elkaar. En voer periodieke gezondheidscontroles in. Dat kost op de korte termijn geld, maar zal op de lange termijn geld opleveren.”