Verhalen in 'Heimwee' maken van elf man één familie

Frans Weisglas is politicus en oud-voorzitter van de Tweede Kamer.

DENHAAG:JAN2002 VVD_kamerlid Frans Weisglas FOTO TWEEDE CAMERA
DENHAAG:JAN2002 VVD_kamerlid Frans Weisglas FOTO TWEEDE CAMERA

Theater

Heimwee, door het Ro Theater. Gezien: 16/11, Ro Theater Rotterdam. ****

Om de elf multiculturele amateur-toneelspelers hun prachtige, vaak nostalgische verhalen te laten vertellen werd het Ro Theater voor de voorstelling Heimwee omgebouwd tot een ouderwetse kroeg. Daarin kunnen de landen van herkomst van de ‘gelegenheidsspelers’ naar hartelust besproken worden. Zij zingen en dansen, samen met actrice Fania Sorel op muziek van de Italiaan Beppe Costa.

Gedurende de voorstelling worden ze een hechte Rotterdamse familie. Wanneer de 82-jarige Molukse Paulien Wolvekamp blijft steken in haar ontroerende verhaal over haar leven tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, helpt de dertigjarige Somalische Nimo Hoddoon haar. Tijdens een spectaculaire dans op de bar door Kaapverdiaan Francisco de Brito liggen de anderen letterlijk aan zijn voeten.

De verhalen zijn schitterend. Zo vertelt de Surinaamse John Silvin hilarisch over zijn zestien broers en zussen. De Armeense Edita Ghukasian krijgt het Rotterdamse café muisstil als zij vertelt waarom zij haar land moest ontvluchten .

Het publiek is ontroerd en de acteurs zelf ook. Het gaat over hun eigen leven, hun vreugde en verdriet, niet over dat van anderen. Familieleden van de spelers zitten in het café en worden spontaan onderdeel van de voorstelling.

Alize Zandwijk heeft een geweldige prestatie geleverd door met deze acteurs uit het echte leven in twee uur onze mooie multiculturele Rotterdamse samenleving neer te zetten. Ook zij is zelf een beeldend onderdeel van de voorstelling. De hele avond regisseert zij zichtbaar en hoorbaar aan een tafeltje midden in het café . Zandwijk en alle acteurs kunnen trots zijn op deze bijzondere voorstelling.

    • Frans Weisglas