Verdachte zaak-Vaatstra aangehouden

OUDWOUDE (ALDWALD) - De recherche heeft de omgeving afgezet rond de boerderij van de verdachte in de zaak rond de moord op Marianne Vaatstra in 1999. De 44-jarige man is op basis van een DNA-match aangehouden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN
OUDWOUDE (ALDWALD) - De recherche heeft de omgeving afgezet rond de boerderij van de verdachte in de zaak rond de moord op Marianne Vaatstra in 1999. De 44-jarige man is op basis van een DNA-match aangehouden. ANP CATRINUS VAN DER VEEN

Met de aanhouding van een 45-jarige man uit het Friese dorpje Oudwoude denkt justitie de moord op Marianne Vaatstra in 1999 te hebben opgelost. Zijn DNA komt overeen met sporen die op het lichaam van de toen 16-jarige Vaatstra zijn gevonden.

Het Openbaar Ministerie zou aan het eind van de middag een toelichting geven op de aanhouding. Duidelijk is wel dat de man, Jasper S., niet eerder in beeld is geweest als verdachte van de moord. Bronnen rond het onderzoek bevestigen dat de kinderen uit het gezin Vaatstra op dezelfde school zaten als een kind of meerdere kinderen van de verdachte. De verdachte is boer, op zijn naam staat een eenmanszaak geregistreerd voor het ‘fokken en houden van melkvee’.

Marianne Vaatstra werd dertien jaar geleden vermoord. Ze werd gevonden in een weiland op 1 mei, de dag na Koninginnedag. Uit onderzoek bleek dat ze seksueel was misbruikt. In eerste instantie verdachten bewoners asielzoekers uit een nabijgelegen centrum, maar uit DNA-onderzoek bleek dat de dader een West-Europese man moest zijn.

Dit najaar begon een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek, waarvoor 7.300 mannen uit de omgeving werden opgeroepen. Volgens de ouders van Marianne heeft de verdachte vrijwillig zijn DNA afgestaan, zo vertelde de vader bij de NOS.

Vandaag voert het Nederlands Forensisch Instituut een extra controle uit met wangslijm dat na de aanhouding bij de verdachte is afgenomen. Dat gebeurt volgens het NFI standaard, om te controleren of de verdachte dezelfde is die in eerste instantie het DNA heeft afgestaan. De moeder van Marianne gaat ervan uit dat de aangehouden man ook de dader is. „Het verlies van Marianne neem je mee tot je dood, maar dit hoofdstuk kunnen we nu hopelijk afsluiten.”

De mogelijkheid voor een dergelijk DNA-onderzoek bestaat pas sinds 1 april. Het OM besloot ertoe nadat DNA werd gevonden op een Playboy-aansteker uit Vaatstra’s tas. Dit kwam overeen met DNA uit sperma dat op haar lichaam was gevonden. Het zou erop duiden dat Vaatstra haar moordenaar kende.

In het nieuws: pagina 4-5