Uitgelicht

Film

Green Zone (Paul Greengrass, 2010, F/VS/E/GB). Matt Damon is commandant Roy Miller, die in Bagdad zoekt naar chemische en biologische wapens, maar louter oud roest aantreft. De personages in de film lijken op die in de realiteit: de arrogante en onervaren CIA-man Poundstone heeft wel iets weg van toenmalig topdiplomaat Paul Bremmer bijvoorbeeld. In de vakkundig gemaakte thriller zien we de droevige gang van zaken. Veronica, 20.30-22.45u.

Hadewijch (Bruno Dumont, 2009, F). Film over de zoektocht naar het hogere en de grens tussen extase en extremisme. Wanneer en waarom leidt religieuze vervoering tot extreme daden? In de beginscènes is Céline (Julie Sokolowski) een novice met de naam Hadewijch in een klooster waar ze wanhopig poogt één te worden met Christus, net zoals haar naamgeefster, de 13de-eeuwse mystica. De moeder-overste raadt haar aan terug te gaan in de wereld en eenmaal terug in Parijs maakt ze kennis met Nassir (Karl Sarafidis). Langzaam raakt ze in de ban van zijn preken en radicale visie op het martelaarschap. Dumont stelt vooral vragen en ziet af van pasklare antwoorden. Arte, 22.05-23.45u.

Informatief

De Slag om Brussel: De Europese megastalsubsidie. In Roemenië bouwde het Amerikaanse Smithfield meer dan vijftig megastallen met onder meer 600.000 euro EU-subsidie. De productie van goedkoop vlees bleek fataal voor de Roemeense varkensboeren: meer dan de helft van hen ging failliet. Tot overmaat van ramp brak in 2007 in drie megastallen varkenspest uit. Tot dit voorjaar gold een exportverbod naar andere landen van de EU.Ned.2, 20.25-21.00u.

De kolonisten van Hebron. Op de westelijke Jordaanoever ligt Hebron, stad met 120.000 inwoners. Midden in die stad hebben joodse Israëliërs een illegale nederzetting gesticht. Ontruimde Palestijnse huizen dienen er als vestingmuren; het Israëlische leger beschermt hen. Filmmaakster Esther Hertog huurde er een caravan, verbleef er drie jaar met regelmaat en observeerde het dagelijks leven. Ned.2, 21.00-22.00u.

Amusement

Les hommes de l’ombre. Eerste twee delen van politieke thrillerserie. De Franse president is het slachtoffer van een aanslag; binnen 35 dagen moet een nieuwe gekozen worden. In de race naar het kandidaatschap zorgt premier Deleuvre (Philippe Magnan) voor een strategisch voordeel door informatie over de aanslag achter te houden. Simon Kapita (Bruno Wolkowitch), vriend en voormalig communicatieadviseur van de president, is daarvan op de hoogte en besluit tussenbeide te komen. Hij gaat op zoek naar een kandidaat die Deleuvre kan verslaan. Met Nathalie Baye als Anne Visage. Nederlands ondertiteld. TV5, 18.35-20.10u.