Tsjechië wint honderdste editie van de Davis Cup

Tennisser Radek Stepanek heeft Tsjechië gisteren ten koste van titelverdediger Spanje verrassend de honderdste Davis Cup bezorgd. De nummer 37 van de wereld maakte gisteren de beslissende 3-2 door Nicolas Almagro in vier sets te verslaan: 6-4, 7-6, 3-6 en 6-3. De slotpartij in Praag duurde bijna vier uur.

Almagro, elfde op de mondiale ranking, was op de beslissende momenten net iets minder dan de 33-jarige Stepanek, die het thuispubliek in extase bracht. Op de tribune zat onder anderen Ivan Lendl, de tot Amerikaan genaturaliseerde Tsjech die zich decennialang nauwelijks had laten zien in zijn geboorteland.

Lendl, sinds vorig jaar succescoach van Andy Murray, hielp zijn geboorteland Tsjechoslowakije in 1980 aan de eerste en tot gisteren enige Davis-Cup. In 2009 verloor het in 1993 van Slowakije afgescheiden Tsjechië in de landenfinale met 5-0 van Spanje.

Deze sterke tennisnatie won in 2000 voor het eerst de Davis Cup. Daarna won Spanje de trofee – met Rafael Nadal – in 2004, 2008, 2009 en 2011. De Spaanse kopman ontbrak dit weekend wegens een chronische knieblessure. Zijn landgenoot David Ferrer won beide enkelspelen, maar dat was niet genoeg. Tennis op hardcourt, waarvoor het thuisland reglementair had gekozen, bevalt Spaanse tennissers minder dan gravelspel.