Toestand architect Oscar Niemeyer (104) verslechtert

FILE - In this Sept. 10, 2010, Brazilian architect Oscar Niemeyer attends a ceremony where he was decorated with Spain's Arts and Letters medal in Rio de Janeiro, Brazil. The hospital that's treating famed Brazilian architect Oscar Niemeyer says the 104-year-old has gotten worse. Rio de Janeiro's Samaritano Hospital says Niemeyer is suffering from kidney failure, aggravated by bleeding in the digest tract, which has been brought under control. In a statement Monday, Nov. 19, 2012, the hospital said he is now breathing with the aid of machines, although he remains lucid. (AP Photo/Felipe Dana, File)
FILE - In this Sept. 10, 2010, Brazilian architect Oscar Niemeyer attends a ceremony where he was decorated with Spain's Arts and Letters medal in Rio de Janeiro, Brazil. The hospital that's treating famed Brazilian architect Oscar Niemeyer says the 104-year-old has gotten worse. Rio de Janeiro's Samaritano Hospital says Niemeyer is suffering from kidney failure, aggravated by bleeding in the digest tract, which has been brought under control. In a statement Monday, Nov. 19, 2012, the hospital said he is now breathing with the aid of machines, although he remains lucid. (AP Photo/Felipe Dana, File) Oscar Niemeyer in Rio de Janeiro in september 2010. Foto AP / Felipe Dana

De gezondheidstoestand van de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer (104) is verslechterd. Dat heeft het ziekenhuis waar Niemeyer behandeld wordt gezegd, zo meldt persbureau AP. De architect lijdt aan nierfalen en inwendige bloedingen.

Niemeyer ligt aan de beademingsapparatuur, maar is wel bij. Hij werd op 2 november al in het ziekenhuis opgenomen nadat hij als gevolg van een verkoudheid was uitgedroogd, met schade aan zijn nieren tot gevolg. Even ging het beter, maar vorige week verslechterde zijn situatie vanwege de inwendige bloedingen.

Het werk van Niemeyer, bekend om zijn vloeiende lijnen van gewapend beton, wordt gezien als de Braziliaanse variant op het modernisme. Niemeyer heeft in de jaren vijftig het VN-hoofdkantoor in New York ontworpen, samen met Le Corbusier. Zijn grootste naamsbekendheid dankt hij aan zijn ontwerp van het regeringscentrum in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Eind jaren vijftig werd de hoofdstad in een paar jaar tijd uit de grond gestampt. Niemeyer bouwde een groot deel van de gebouwen in de futuristische hoofdstad.

Geïnteresseerd in het werk van Niemeyer? Bekijk de documentaire, uitgezonden bij Avro’s Close Up: ‘Oscar Niemeyer - Het leven is een ademtocht’:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.