Soms kan vies heel erg lekker zijn

Laatst had ik het met iemand over het genot van vies eten, een fenomeen dat zich misschien het best laat uitleggen aan de hand van een broodje bal. Toevallig is mijn eigen echtgenoot, De Hongerige Man, expert op dit gebied. Nog nooit in zijn leven verliet hij een voetbalkantine zonder zo’n klef broodje met een weken geleden gebraden en intussen vijfhonderd keer in onduidelijke jus opgewarmde kogel vleesmaalsel in z’n mik.

DHM weet heus ook wel dat de gehaktballen van zijn vrouw smakelijker zijn. Maar zoals je in de bioscoop een trog misselijkmakende popcorn leegvreet, eet je in een voetbalkantine zo’n broodje. „Het is zo vies dat het weer lekker is,” heeft hij me uitgelegd, en hoewel ik zelf gruwel van broodjes bal uit voetbalkantines, begrijp ik wel wat hij bedoelt. In sommige situaties, op sommige plekken, wil je geen culinair verantwoorde dingen snacken. Dan gaat het niet om de smaak, maar om het gevoel. Ja soms kan vies gewoon vreselijk lekker zijn.

Onderstaande ballen kunnen in plaats van met half varkens- en half rundergehakt ook worden gemaakt met gehackt van de Vegetarische Slager. Gehackt ja, u leest het goed. Na op de vingers te zijn getikt door de NVWA, heeft het bedrijf de naam van haar gehakt veranderd in ‘gehackt’. Geestig bedacht, maar ook wel een terechte aanpassing. Hun rauwe gehakt lijkt op het oog namelijk griezelig veel op gemalen vlees. Pas wanneer je je vingers erin om er ballen van te draaien laat het een andere structuur zien. Laat voor de vegaballen het brood weg uit het recept.

Snijd de korsten van de boterhammen, snijd het kruim in dobbelsteentjes en week ze 5 minuten in wat melk. Verhit een klein scheutje olie in een braadpan en fruit hierin de ui met het kerriepoeder goudbruin. Doe het gehakt in een kom, voeg het uitgeknepen brood toe, het ei, de gefruite ui en versgemalen nootmuskaat, peper en zout naar smaak. Kneed goed door en draai er 6 ballen van. Verhit de boter met nog een scheutje olie in dezelfde pan en bak de ballen rondom bruin. Voeg een half kopje heet water toe, draai het vuur laag, leg een deksel schuin op de pan en sudder de ballen in 25 – 30 minuten (10 minuten voor vegaballen) gaar. Maak de jus af met ketchup.

Serveer de ballen warm, in schijfjes en met wat aanhangende jus op de broodjes. Geef er scherpe mosterd bij.