Ruwaard van Putten wil in gesprek met nabestaanden

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, waar mogelijk hartpatiënten zijn overleden na verkeerde diagnoses, wil in gesprek met de nabestaanden van de slachtoffers.

Rotterdam. Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse wil nabestaanden spreken van patiënten die twee jaar geleden na een mogelijk verkeerde diagnose zijn overleden op de afdeling cardiologie.

De nabestaanden kunnen zaken bespreken met een nog te vormen commissie die alle gevallen moet gaan onderzoeken, laat het ziekenhuis in Spijkenisse weten.

De commissie krijgt een onafhankelijke voorzitter. Het ziekenhuis wil de bevindingen van de commissie bovendien gebruiken om de veiligheid van patiënten te verhogen en betere zorg te bieden.

In het Spijkenisser ziekenhuis overleden twee jaar geleden 54 patiënten aan hartfalen of een hartaanval, meer dan het landelijk gemiddelde op soortgelijke afdelingen. Cardiologen zouden foute diagnoses hebben gesteld en de kansen van een behandeling verkeerd hebben ingeschat.

Ook zouden jarenlang fouten zijn gemaakt bij stervenshulp aan patiënten. Zo kregen sommige patiënten de pijnstiller morfine toegediend, terwijl dit eigenlijk tegen het protocol was.

De hartafdeling van het ziekenhuis werd dinsdag gesloten vanwege het hoge sterftecijfer en staat sinds woensdag onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Novum