Rutte belt met premier Netanyahu en dringt aan op deëscalatie

Ook Nederland probeert het aanhoudende geweld van de afgelopen dagen tussen Israël en Gaza te sussen, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Premier Mark Rutte (VVD) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) hebben dit weekend verschillende collega’s telefonisch gesproken, onder wie de Israëlische premier Netanyahu. Nederland erkent Israëls recht op zelfverdediging, zo hebben Rutte en Timmermans nog maar eens herhaald tegen Netanyahu en minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman van Israël. Ze zeiden verder dat deëscalatie nu van het allergrootste belang is. Bemiddelingspogingen van onder meer Egypte en Turkije om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen moeten volgens de bewindslieden een kans krijgen. Timmermans drong er ook bij de Palestijnen op aan het conflict niet uit de hand te laten lopen. Novum

Lees meer op pagina 6&7