PSV worstelt met keuze: eigen jeugd of routine?

Wat zegt de verrassende overstap van het 16-jarige talent Riechedly Bazoer van PSV naar Ajax over het perspectief op een doorbraak in Eindhoven?

PSV heeft de afgelopen jaren een selectie van gerijpte eredivisievoetballers bijeengekocht en completeerde het gezelschap dit seizoen met een speler die alles al gezien heeft: Mark van Bommel. Maar wat betekent dat voor de eigen jeugd? Die vraag werd zaterdag weer even actueel na het nieuws over de overgang van de talentvolle centrale verdediger Riechedly Bazoer (16) naar Ajax.

De transfer van het meest gekoesterde talent in de jeugdopleiding van PSV was een rimpeling voorafgaand aan de 6-1 overwinning op ADO Den Haag. De Eindhovense titelfavoriet is op stoom met een serie van acht overwinningen en bijna twee keer zoveel doelpunten (48) als nummer twee FC Twente. Trainer Dick Advocaat zag PSV zoals hij het graag ziet: volwassen, gretig. Hij kon dan ook moeilijk uit zijn humeur gebracht worden.

Natuurlijk is het jammer dat het talent Bazoer, basisspeler van Oranje op het gewonnen EK onder 17, vertrekt naar nota bene Ajax. „Ik dacht dat er afspraken waren tussen de clubs”, zei Advocaat zaterdagavond. Hij doelde op een gentlemen’s agreement dat er zou zijn tussen de topclubs om van elkaars talenten af te blijven. Maar zo’n herenovereenkomst bestaat helemaal niet, zeggen ingewijden. Ajax-trainer Frank de Boer zei zaterdagavond tegen Eredivisie Live: „Als hij [Bazoer] naar een andere club wil, dan zijn wij geïnteresseerd.”

Marcel Brands, technisch directeur van PSV, heeft het per sms cynisch over „nieuwe mensen, nieuwe wetten” bij Ajax. Hij wil verder niet reageren op het vertrek van de veelbelovende Bazoer. „Hij kiest voor Ajax dus verder maak ik er geen woorden aan vuil. Je moet graag bij PSV willen spelen. Daar is het een te mooie club voor.”

Maar dat PSV-talenten moeilijk hun weg vinden naar het eerste is de afgelopen jaren duidelijk geworden. PSV trad in Den Haag zaterdag aan zonder spelers uit de eigen jeugdopleiding. In de afgelopen drie seizoenen werd Jong PSV twee keer kampioen, maar onder hoofdtrainer Fred Rutten kwam alleen de naar Sporting Lissabon vertrokken Zakaria Labyad tot wasdom in de hoofdmacht. Dat Bazoer volgens zijn zaakwaarnemer Revien Kanhai naar Amsterdam gaat vanwege „het sportieve perspectief”, daar valt dus wel iets voor te zeggen.

Kanhai wil niet specifieker ingaan op de drijfveren van zijn 16-jarige cliënt. PSV is zeer correct geweest, zegt hij, en hij wil „op geen enkele manier negativiteit rond PSV” in de hand werken. Opvallend is dat Bazoer dit seizoen nog niet voor Ajax-elftallen mag uitkomen. Het vooruitzicht om in Amsterdam te trainen moet dan wel heel aanlokkelijk zijn geweest. „Het is niet zomaar een overstap”, zegt Kanhai.

PSV-trainer Advocaat is met Memphis Depay, Jürgen Locadia en in minder mate Marcel Ritzmaier en Peter van Ooijen langzaam bezig met het inpassen van jonge spelers in de ploeg. Dat de overgang van Bazoer naar Ajax met een gebrek aan vooruitzichten bij PSV te maken heeft, lijkt Advocaat dan ook sterk. „Daar heeft het niet veel mee te maken. Ik denk eerder dat Ajax wat meer van wat anders te bieden had”, grijnsde de coach zaterdagavond. Bazoer liet overigens lucratieve aanbiedingen van buitenlandse topclubs liggen.

„Doodzonde dat hij de overstap maakt”, zegt Jelle Goes desgevraagd. Hij is voormalig hoofd jeugdopleiding van PSV en hij vertrok dit seizoen naar Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink in de Russische competitie. Goes denkt niet dat de kans van slagen bij Ajax groter is dan bij PSV. „De stadiondeur staat altijd op een kiertje.” Volgens hem is de jeugdopleiding van PSV juist op de goede weg en komt de doorstroming op gang. „Je moet jongens ook de mogelijkheid geven om te kunnen falen in het Philips-stadion, daar leren jongens van. Die lijn moet de directie van PSV doorzetten.”

Het doel van de Ajax-opleiding is om elke twee seizoenen drie spelers uit de jeugd klaar te stomen voor de hoofdmacht. De afgelopen drie seizoenen heeft de jeugdopleiding van PSV één speler [Labyad] afgeleverd bij het eerste. Goes: „PSV leidt spelers niet zomaar op voor bij de selectie, maar gaat echt voor basisspelers. Dat ziet er met de lichting die er aan komt goed uit.” Daar zit Riechedly Bazoer dus niet meer bij.