Prins Friso toont tekenen van ‘zeer gering bewustzijn’

Prins Friso in 2004. Foto NRC / Vincent Mentzel

Prins Friso toont sinds kort tekenen van “zeer gering bewustzijn”. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De prognose blijft erg onzeker en het medisch team is nog steeds zeer bezorgd. Het zal nog vele maanden duren voordat er meer duidelijkheid is.

De toestand van waarin Prins Friso zich op dit moment bevindt staat volgens de Rijksvoorlichtingsdienst bekend als ‘minimal consciousness’. De RVD heeft sinds het ongeluk aangegeven dat er mededelingen zouden worden gedaan van medisch significante veranderingen in de toestand. Het is de eerste keer sinds februari dat de RVD zo’n mededeling doet.

Onze wetenschapsredacteur Wim Köhler legt uit wat precies met ‘minimal consciousness’ wordt bedoeld:

“Tussen onherstelbaar diep bewusteloos en ‘bij bewustzijn’ zijn een viertal fasen te onderscheiden: hersendood, coma, vegetatieve toestand en ‘minimaal bewustzijn’. Patiënten in de vegetatieve toestand kunnen hun gezicht in grimassen trekken, hun ogen openen en draaien, of ze bewegen hun armen en benen en gaan soms zelfs rechtop zitten. Maar dat gebeurt niet in reactie op woorden of strelingen van omstanders, of van andere prikkels.

Bij ‘minimaal bewustzijn’ is die reactie er wel, al is het maar een vage glimlach, gekreun of een oogopslag. En die toestand is ‘sinds kort’ bij prins Friso ‘af en toe’ vastgesteld.

De laatste drie fasen hebben overigens geen scherpe grenzen en zijn in hun overgang soms moeilijk van elkaar te onderscheiden.”

Op grond van gegevens uit de wetenschappelijke literatuur valt niet te voorspellen of prins Friso nog verder zal verbeteren. De Rijksvoorlichtingsdienst houdt het er op dat het nog vele maanden kan duren voordat er meer duidelijkheid is.

Koninklijke Familie dankbaar

De RVD meldt ook dat de Koninklijke Familie zeer dankbaar is voor “de betoonde terughoudendheid van de media” sinds het ongeluk van de Prins. Prinses Mabel twittert dat het de “zwaarste periode” uit haar leven is.

Twitter avatar MabelvanOranje Mabel van Oranje This is the most challenging period of my life. (1/2)
Twitter avatar MabelvanOranje Mabel van Oranje My love for Friso, the support of family and friends, and the many signs of compassion give me strength in these difficult times. (2/2)

Bedolven onder lawine

Prins Friso werd op 17 februari tijdens een skitocht in Lech bedolven onder een lawine. Daardoor liep hij hersenschade op door zuurstofgebrek en lag hij bijna twee weken in een ziekenhuis in Inssbruck. In maart werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in Londen.