Politie onderzoekt woning verdachte zaak-Vaatstra, omgeving afgezet

De recherche heeft de omgeving afgezet rond de boerderij van de verdachte. Foto ANP / Catrinus van der Veen

De woning van de man die gisteravond is aangehouden voor de moord op Marianne Vaatstra wordt door de politie doorzocht. De omgeving van de boerderij in Oudwoude wordt afgeschermd en de toegangsweg is afgezet.

Volgens de NOS zijn tien tot twintig politiemensen bezig met een doorzoeking van de woning van de 45-jarige Jasper S. Onduidelijk is waarnaar precies gezocht wordt.

De boerderij staat op zo’n 2,5 kilometer van het weiland in Veenklooster waar in mei 1999 het lichaam van de toen 16-jarige Vaatstra werd gevonden. In Zwaagwesteinde, de woonplaats van Vaatstra’s familie, is de mogelijk opgeloste moord het gesprek van de dag. Er wordt opgetogen gereageerd, bijvoorbeeld door Jan Wagenaar, de voorzitter van de vereniging voor dorpsbelang De Westereen:

“We zijn vooral blij voor de familie Vaatstra. Je wordt niet aangehouden voor zweetsokken. Wij gaan ervan uit dat dna niet liegt. Het hoofdstuk kan voor ons nu bijna worden afgesloten.”

NOS-verslaggever Jeroen Wollaars was in Zwaagwesteinde om de reacties daar te peilen:

Gebroeders Anker weigeren verdachte bij te staan

De familie van de verdachte heeft het advocatenkantoor van de Friese gebroeders Anker vanochtend om bijstand gevraagd, maar die hebben dat verzoek geweigerd omdat zij eerder de ouders van Marianne Vaatstra hebben ondersteund. Dat schrijft het kantoor in een verklaring op de website:

Reden voor de weigering om in te gaan op het verzoek om rechtsbijstand, is gelegen in het feit dat enige maanden na het overlijden van Marianne Vaatstra haar ouders zijn bijgestaan door de mrs. Hans en Wim Anker. Er zijn gedurende een jaar diverse contacten met deze ouders geweest. Ons kantoor heeft destijds met name bemiddeld in de contacten met politie en Openbaar Ministerie. Om die reden achten wij ons thans niet vrij om bijstand te verlenen aan de aangehouden verdachte.

    • Jules Seegers