Palestijnse militantenleider omgekomen bij aanval op mediacentrum

Smoke is seen after an after an Israeli air strike, witnessed by a Reuters journalist, out of a floor in a building that also houses media offices in Gaza City November 19, 2012. An Islamic Jihad local commander was killed on Monday in an Israeli air strike on a tower block that houses many international media, a source in the militant group said. REUTERS/Ahmed Jadallah (GAZA - Tags: MILITARY CONFLICT MEDIA)
Smoke is seen after an after an Israeli air strike, witnessed by a Reuters journalist, out of a floor in a building that also houses media offices in Gaza City November 19, 2012. An Islamic Jihad local commander was killed on Monday in an Israeli air strike on a tower block that houses many international media, a source in the militant group said. REUTERS/Ahmed Jadallah (GAZA - Tags: MILITARY CONFLICT MEDIA) Het mediacentrum in Gaza kort na de luchtaanvan van Israël. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

Bij Israëlische luchtaanvallen op een mediacentrum in Gaza is een Islamitische Jihadcommandant om het leven gekomen. Het is de tweede dag op rij dat het gebouw, waarin diverse Gazaanse en buitenlandse media zijn gevestigd, is getroffen door een Israëlische aanval. Onder andere de Britse omroep Sky News en de Saudische zender Al Arabiya Channel zijn werkzaam in het gebouw, bericht persbureau Reuters.

Ook het uit Libanon afkomstige Al Quds TV en Britse, Duitse en Italiaanse zenders hebben kantoren in het pand. De meeste journalisten hadden gisteren, na de eerste aanval, hun werkplekken al verlaten. Onze correspondent Leonie van Lierop was echter vandaag nog werkzaam in het gebouw. Ze twitterde:

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop spent half an hour in the al aqsa media building in #gaza just before it was targeted again. i wonder if it’s allah or the idf protecting me

Geen winkeleigenaar, maar militantenleider omgekomen

Aanvankelijk dachten omwonenden dat de eigenaar van een computerwinkel op de derde verdieping van het gebouw was omgekomen. Dat bleek later dus niet het geval. Volgens verpleegkundigen op de Gazastrook vielen bij de aanval ook verscheidene gewonden.

De opstandelingenbeweging Islamitische Jihad liet via sms-bericht weten dat bij de aanval een van haar commandanten, Ramez Harb, om het leven is gekomen. Harb gaf leiding aan de militante vleugel van de Al Quds Brigades. Islamitische Jihad is de meest gewelddadige groepering in de Gazastrook. Zijn Al-Quds brigades – zo’n 5.000 militanten – vuren de meeste raketten op Israël af. Op 8 juni lichtte onze correspondent Van Lierop toe in NRC Handelsblad:

“Volgens peilingen is Islamitische Jihad de laatste maanden populairder dan de regerende rivaal Hamas, die wel driemaal zoveel militanten telt, maar geen verzet pleegt tegen de Israëlische bezetting en er bovendien niet in slaagt om in de basisbehoeften van de bevolking te voorzien.”

‘Wie de oorlog start, moet deze beëindigen’

De verbannen Hamasleider Khaled Meshaal zei vandaag in een persconferentie in Kaïro dat Israël de eerste stap moet nemen als het land een wapenstilstand in Gaza in gang wil zetten. Meshaal:

‘Wie met de oorlog is gestart, moet er ook een einde aan maken.’

Meshaal opperde ook dat de Israëlische premier Netanyahu al om een bestand had gevraagd, maar dat is door Israëlische autoriteiten ontkend. Israël heeft vandaag tientallen luchtaanvallen uitgevoerd, maar volgens bemiddelaar Egypte is een akkoord om de gevechten te beëindigen nabij.

Volgens Meshaal is het niet Hamas’streven om een escalatie van het geweld in de Gazastrook in de hand te werken. Ook een invasie van Israël zou de beweging niet als doelstelling hebben. Meshaal stelt wel dat Israël de doelen niet bereikt heeft:

“De wapens van de opstandelingen hebben de vijand overrompeld.”

Meshaal zegt niet tegen een wapenstilstand te zijn, maar hij wil wel dat Israël de eisen van Hamas tegemoet komt. Hamas wil dat Israël een einde maakt aan de luchtaanvallen en de blokkade opheft.