Obama prijst hervormingen Birma tijdens historisch bezoek

Obama had vanochtend tijdens zijn bezoek aan Birma een ontmoeting met oppositieleider Aung San Suu Kyi. Foto Reuters / Jason Reed

Obama is vanochtend in Birma aangekomen voor een historisch bezoek. Hij is de eerste zittende Amerikaanse president die het land bezoekt. Obama zei na een ontmoeting met president Thein Sein dat Birma bemoedigende eerste stappen in de richting van democratie heeft gezet, maar ook dat het nog een lange weg te gaan heeft.

Birma werd decennialang op brute wijze geregeerd door een militaire junta, maar die schreef vorig jaar verkiezingen uit en maakte plaats voor een gekozen regering, die overigens nog voor het merendeel uit voormalige juntaleiders bestaat. Birma liet wel het grootste deel van zijn politieke gevangenen vrij, onder wie oppositieleidster Aung San Suu Kyi, en voerde een aantal hervormingen door, zoals aanpassing van de kieswet.

http://www.youtube.com/watch?v=iZELRYPyEjI

‘Onvoorstelbare mogelijkheden van ontwikkeling’

Obama arriveerde vanochtend in Rangoon, de commerciële hoofdstad van Birma. Hij werd door tienduizenden mensen verwelkomd op de luchthaven. Ze probeerden allemaal een glimp van de president op te vangen. Velen zwaaiden met Amerikaanse vlaggetjes en namen foto’s met hun telefoons.

De Amerikaanse president sprak daar eerst met president Sein. Obama zei na afloop op een persconferentie dat de VS geloven dat de hervormingen die de Birmese regering de afgelopen jaren heeft doorgevoerd “kunnen leiden tot onvoorstelbare mogelijkheden van ontwikkeling”. President Sein beloofde door te gaan met het bevorderen van democratisering en mensenrechten in zijn land.

Na zijn ontmoeting met Sein sprak Obama met Aung San Suu Kyi. Het gesprek had plaats in het huis van Suu Kyi jarenlang onder huisarrest werd gehouden door het Birmese bewind.

Critic vinden dat bezoek te vroeg komt

Eind 2011 was Hillary Clinton de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die Birma in meer dan vijftig jaar bezocht. Zij vergezelt Obama ook tijdens dit bezoek. De VS hebben eerder dit jaar een deel van de sancties tegen Birma opgeschort na de hervormingen die president Sein heeft doorgevoerd.

Critici vinden dat het bezoek van Obama te vroeg komt. Birma heeft nog niet alle politieke gevangenen in het land vrijgelaten en in het westen van het land vinden al maandenlang bloedige etnische onlusten plaats tussen de boeddhistische meerderheid en de islamitische minderheid van de Rohingya’s. De Birmese regering zou te weinig doen om het geweld te stoppen.