Nieuwe coalitie Curaçao bijna rond

De vorming van een nieuwe regering op Curaçao lijkt aanstaande. Net als de vorige regering steunt deze op een krappe meerderheid van 11 van de 21 zetels in het parlement. De MFK-partij van oud-premier Gerrit Schotte is buiten de coalitie gebleven, net als de PAR die tot 2010 achttien jaar aan de macht was.

Die laatste partij heeft bovendien één van haar vier fractieleden verloren. Parlementariër Glenn Sulvaran heeft zich op eigen houtje bij de nieuwe coalitie aangesloten. Daarmee lijkt hij de partij van Gerrit Schotte buitenspel gezet te hebben.

Sulvaran heeft zich afgescheiden omdat hij bang was dat zijn partij een coalitie met Schotte zou vormen. De oud-premier zou zijn politieke partij financieren met hulp van de georganiseerde misdaad. Zo zou hij geld hebben aangenomen van de internationaal gezochte Siciliaan Francesco Corallo. Sulvaran wilde voorkomen dat Schotte opnieuw Curaçao zou regeren. „Ik werk niet met de maffia”, zei hij dit weekend in een interview met de Curaçaose krant Amigoe.

De nieuwe regering wordt gevormd rond de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano van Helmin Wiels, de winnaar van de verkiezingen van 19 oktober. Zijn partij (vijf zetels) gaat regeren met de nieuwe partij PAIS (vier zetels), de eenmansfractie PNP en Glenn Sulvaran. Wiels heeft eerder gezegd dat hij zelf geen premier wil worden, maar dat een „takenkabinet” rust op het eiland moet brengen en de financiële problemen moet oplossen. Curaçao heeft sinds het twee jaar geleden een autonoom land werd binnen het koninkrijk der Nederlanden het begrotingstekort dusdanig laten oplopen dat het in juli door Nederland onder curatele is geplaatst.

Nadat de grote financiële problemen van het eiland in de zomer aan het licht kwamen, viel de coalitie van Gerrit Schotte en Helmin Wiels die twee jaar aan de macht was snel uit elkaar. Nog voordat er nieuwe verkiezingen plaatsvonden, werd Schotte demissionair uit zijn ambt gezet. Curaçao was even wereldnieuws toen Schotte weigerde het regeringsfort te verlaten en „kolonisator” Nederland van een „staatsgreep” betichtte.

Na de verkiezingen leken Schotte en Wiels opnieuw samen te gaan regeren, maar zij kregen ruzie. Terwijl Wiels op een andere manier een meerderheid zocht, onderhandelde de partij van Schotte met de PAR. De soloactie van parlementariër Glenn Sulvaran heeft nu voorkomen dat zij samen gaan regeren.