Niet Normaal Lekker

Deze week kun je Niet Normaal Lekker eten. Het project wil horecazaken die zich inzetten voor mensen met problemen bekender maken.

Kookcolumnist

Het leven zit vol verrassingen. Zo had Marco zich een paar jaar geleden niet kunnen voorstellen dat hij nog eens achter de bar van Buurtboerderij Ons Genoegen biertjes zou tappen. En als je hem destijds had verteld dat hij in 2010 tijdens een reis door Azië een mysterieuze infectie zou oplopen, maandenlang op het randje van de dood zou zweven, opgegeven zou worden door zijn artsen, maar het op het nippertje zou redden, dan had hij je zeker niet geloofd. Maar zo ging het wel. En daarom werkt de 48-jarige voormalig HR-manager/kunstenaar/sculptuurgeschiedenisdocent nu bij Ons Genoegen. Vrijwillig, om weer een beetje te wennen aan het arbeidsproces.

Buurtboerderij Ons Genoegen wordt beheerd door De Regenboog Groep, een Amsterdamse stichting die zich bezighoudt met de maatschappelijke participatie, en opvang van mensen voor wie deelname niet vanzelfsprekend is. Dat kan gaan om mensen met verslavings- en/of psychische problemen, mensen met een verstandelijke beperking, maar ook om mensen die, zoals Marco, tijdelijk niet konden werken.

In Amsterdam bestaan honderden projecten op dit terrein. Sommige daarvan worden sociale firma’s genoemd, omdat ze een dubbele doestelling hebben: economisch én sociaal. Ze zijn veelal voortgekomen uit de zorg en streven er nu naar (in elk geval deels) hun eigen broek op te houden. Mensen die tot een kwetsbare groep behoren krijgen er kansen die elders niet voor het oprapen liggen. Maar intussen moet er wel serieus geld worden verdiend.

Een aantal van die Amsterdamse sociale firma’s is actief in de horeca. Restaurants Freud, Fifteen en The Colour Kitchen zijn bekende voorbeelden. Maar andere eettentjes kunnen nog best wat extra bekendheid en publiek gebruiken. Daarom houdt De Regenboog Groep samen met Stichting De Omslag – een vergelijkbare ideële projectorganisatie – de Niet Normaal Lekker Restaurantdagen. Van 22 tot en met 25 november zetten ruim vijftien van deze bijzondere horecazaken hun deuren wijd open voor iedereen die weleens niet normaal lekker wil eten.

Zo kwam ik terecht bij Ons Genoegen, om het alvast eens uit te proberen. De hoeve ligt in een soort groen niemandsland en was ooit de laatst bewoonde boerderij binnen de ring A10. Toen de eigenaresse overleed, werd het pand gekraakt. Inmiddels heeft stichting De Regenboog Groep er een multifunctioneel centrum van gemaakt. Je kunt er ontbijten en lunchen, je kunt er ’s avonds twee gangen eten (voor maar 8 euro!). Je kunt het afhuren voor een feestje of een cursus. Op vrijdagavond kun je er luisteren naar alternatieve bandjes. Er worden regelmatig kleine festivals gehouden (waaronder het Kimchi-festival en binnenkort een midwinter barbecue) en de boerderij is zelfs een officiële trouwlocatie.

Van het eten moet je je geen grootse, culinaire zaken voorstellen. Maar wat op tafel komt, smaakt prima. Een omelet, een pannekoek, een broodje huisgemaakte tonijnsalade, eerlijk eten dat past in deze omgeving. Je gaat er vooral naartoe, omdat het er gezellig is en goedkoop en relaxed, en niet te vergeten omdat de bediening vriendelijk is en gemotiveerd.

Marco heeft het in elk geval duidelijk naar z’n zin bij Ons Genoegen. „Het is sowieso super om weer aan de slag te zijn. En dit is een fijne plek. De verscheidenheid aan mensen is enorm. De gasten variëren van oudere buurtbewoners tot jongelui uit de stad en de club van ruim honderd vrijwilligers die hier werken is nog veel bonter.” Of het hem in de toekomst zal lukken terug te keren naar betaald werk weet hij nog niet, maar het doceren kan hij ook bij Ons Genoegen alvast niet laten. Een van zijn collega’s komt uit Eritrea en is vrijwilliger geworden om goed Nederlands te leren. „Daar help ik graag aan mee.”

    • Janneke Vreugdenhil