Nederland stuurt mogelijk luchtafweer naar Turkije

Nederland stuurt mogelijk luchtafweerraketten naar de Turks-Syrische grens om NAVO-bondgenoot Turkije bij te staan. Turkije heeft veel last van de Syrische burgeroorlog en zou, volgens Duitse media, vandaag een formeel verzoek doen aan de NAVO om hulp bij luchtverdediging tegen raketten en vliegtuigen uit Syrië.

Het is waarschijnlijk dat Nederland en Duitsland dan Patriots leveren. Daar is door de Defensieministers van beide landen al over overlegd. Net als de Verenigde Staten hebben zij de nieuwste versie van dit wapensysteem.

De Nederlandse inzet zou gepaard kunnen gaan met het uitzenden van 200 tot 250 militairen. Daarover moet wel eerst met de Tweede Kamer overlegd worden, zo zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) gisteren in Brussel, waar zij is voor een vergadering met haar collega’s uit de Europese Unie. Op de vraag of zij bereid is Patriots naar Turkije te sturen antwoordde de minister: „De NAVO is er niet voor niets.” De Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière zei vandaag een dergelijk verzoek „met solidariteit en spoed” te beantwoorden. Beide ministers zeiden ze wachten op een formele aanvraag van Turkije.

Als het tot een officieel verzoek komt, is het een kwestie van weken voordat de luchtafweer functioneert, zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie. De laatste keer dat de Nederlandse Patriots werden ingezet, was in 2003, ook in Turkije, vanwege de oorlog in buurland Irak. Het luchtafweerwapen is vooral bekend uit de Golfoorlog. In 1991 waren Nederlanders gestationeerd in Turkije en Israël.

De woordvoerder van het ministerie van Defensie benadrukt dat de Patriots een defensieve functie hebben en niet worden gestuurd om een no-fly-zone boven Syrië af te dwingen. Het luchtafweersysteem zou worden ingezet om grenssteden en vluchtelingenkampen langs de 900 kilometer lange grens te beschermen.

Gevechten tussen Syrische rebellen en troepen van president Assad dicht aan de grens, en het afvuren van mortiergranaten op Turks grondgebied, nopen Turkije om hulp van de NAVO in te roepen.