Nauwelijks belangstelling voor politieverkiezingen

Het werd bij het tellen al snel duidelijk: de verkiezingen voor de eerste gekozen politiecommissarissen van Engeland en Wales kon de kiezer donderdag weinig schelen. De opkomst was met 15,8 procent historisch laag. In één stembureau in Newport in Gwent, Zuid-Wales, kwam geen kiezer opdagen – in het hele district was de opkomst 14 procent.

De vraag die Britse politici zich dit weekeinde dan ook stelden, is hoeveel legitimiteit de 41 gekozen hoofdcommissarissen hebben. Ze worden verantwoordelijk voor de begroting, het benoemen van de commissaris, en de strategie van een korps. Maar bijvoorbeeld in Wiltshire, waar Angus Macpherson de nieuwe politiecommissaris is, was de opkomst 15,3 procent. En 3,3 procent van de stemformulieren in Wiltshire was ongeldig.

„Er zal ongetwijfeld een moment komen waarop er een conflict is en het korps tegen de hoofdcommissaris zegt: ‘uw mandaat is slechts 15 procent’,” voorspelde Keith Vaz, voorzitter van de Lagerhuiscommissie voor Binnenlandse Zaken.

Vooral partijpolitici die politiecommissaris wilden worden, leden onder de lage opkomst. Zij verloren in 12 districten van onafhankelijke kandidaten. Ook de meest bekende politicus, oud-vicepremier John Prescott, werd verslagen.

De kiescommissie heeft een onderzoek aangekondigd. De opkomst „is zorgelijk voor iedereen die democratie hoog heeft zitten”, zei de voorzitter. Ook bij de tegelijk gehouden verkiezingen voor een burgemeester, zoals in Bristol, of Lagerhuisleden voor Manchester-Central, Cardiff-Zuid en Corby, heerste apathie.