Leiderschapsstrijd stort Franse oppositie in crisis

De verkiezingen voor het partijleiderschap van de grootste Franse oppositiepartij, de Union pour un Mouvement Populaire (UMP), hebben de partij gisteravond in een crisis gestort.

De tijdens de campagnes veel bezongen partijeenheid staat onder druk nu beide kandidaten, secretaris-generaal Jean-François Copé en oud-premier François Fillon, de overwinning hebben opgeëist.

De UMP-verkiezing ging formeel alleen over het voorzitterschap van de partij, maar op het spel staat wie oud-president Nicolas Sarkozy opvolgt als politiek leider. Nog voordat de stembussen sloten hadden beide kampen elkaar al van fraude beticht. Volgens Copé waren er „onregelmatigheden” in Nice, Fillon wees op problemen in Parijs. Hoewel een officiële uitslag nog niet beschikbaar was, riep Copé zich rond half elf op het UMP-hoofdkwartier uit tot winnaar. Hij zou ongeveer 1.000 stemmen meer hebben dan zijn rivaal.

Kort hierop volgde Fillon, die op grond van eigen tellingen claimde met 244 stemmen verschil te hebben gewonnen. Hij zei „extreem gechoqueerd” te zijn door de gang van zaken. De verkiezingscommissie van de partij besloot hierop de stemmen opnieuw te tellen, maar staakte de werkzaamheden om 4 uur vannacht. Vanochtend zou verder geteld worden, maar enkele prominente medestanders van Fillon pleiten er inmiddels voor om de hele verkiezing volgende week over te doen.

Peilingen wezen vooraf de ietwat bedaagde Fillon aan als favoriet, maar het bleef tot gisteren onduidelijk hoeveel UMP-leden daadwerkelijk stemrecht hadden of de moeite zouden nemen naar een van de 650 stembureaus te komen. Fillon, die premier was onder Sarkozy, leek vooral goed te liggen bij de bredere aanhang van de partij, terwijl de energieke Copé, de steun had van de actieve leden. De winnaar heeft een voorsprong als de partij in 2016 een kandidaat voor de presidentsverkiezingen kiest.

Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National liet de afgelopen weken weten „zich te amuseren” over de strijd in de UMP. UMP-politici zelf zeiden vanmorgen dat de verdeeldheid in de partij het Front National in de kaart kan spelen.

De UMP werd in 2002 opgericht op initiatief van oud-president Jacques Chirac om enkele centrum-rechtse politieke groeperingen te verenigen.