Kortkolom sport

Hockeyers A’dam bij OZ verder achterop

Rotterdam. In de laatste competitieronde voor de winterstop van de mannenhoofdklasse hebben de hockeyers van Oranje Zwart gisteren in Eindhoven met 3-0 gewonnen van Amsterdam. De titelhouder staat op een teleurstellende vijfde plaats, op zes punten achterstand van Kampong dat op de vierde plaats staat die recht geeft op het spelen van play-offs. Rotterdam, Bloemendaal en Oranje Zwart hebben een nog grotere voorsprong op Amsterdam. Onderin lijkt SCHC rechtstreekse degradatie niet te kunnen afwenden. De club uit Bilthoven verloor gisteren met 5-0 bij Den Bosch. SCHC heeft halverwege de competitie nog geen punt behaald uit elf duels. De achterstand op nummer elf, streekgenoot Voordaan uit Groenekan, bedraagt zeven punten. De hoofdklasse wordt pas over vier maanden hervat. De Nederlandse hockeyinternationals spelen vanaf volgende week het achtlandentoernooi om de Champions Trophy in het Australische Melbourne. (NRC)

Brazilië prolongeert WK-titel zaalvoetbal

Bangkok. De Braziliaanse zaalvoetballers hebben gisteren hun wereldtitel geprolongeerd. De Zuid-Amerikanen waren in de Thaise hoofdstad Bangkok na een spannende finale met 3-2 te sterk voor Spanje. Negentien seconden voor het verstrijken van de verlenging maakte Neto de winnende goal. Hij had eerder in de wedstrijd de score geopend. Spanje kwam vervolgens via Torras en Aicardo op voorsprong, waarna Falcao de stand weer in evenwicht bracht. Het is voor Brazilië de vijfde wereldtitel in zeven edities van het WK zaalvoetbal. De andere twee keer zegevierde Spanje. (Novum)

Belgische crosser Nys wint in Superprestige

GAVERE. De Belgische veldrijder Sven Nys heeft gisteren voor eigen publiek in het Oost-Vlaamse Gavere ook de vierde wedstrijd in het Superprestigeklassement gewonnen. Hij versloeg in de eindsprint zijn medevluchter en landgenoot Klaas Vantornout. Ook de derde plaats ging naar een Belg: Bart Wellens. Nys (36) won dit seizoen ook de veldritten in Ruddervoorde, Zonhoven en Hamme-Zogge. Hij leidt het klassement met de maximale score van zestig punten. (NRC)

Est Kirsipuu (43) stopt met profwielrennen

Rotterdam. Jaan Kirsipuu stopt na twintig jaar met profwielrennen. De 43-jarige Est treedt komend jaar toe tot het management van het profteam van Astana uit Kazachstan. Kirsipuu beleefde zijn sportieve hoogtepunt tussen 1999 en 2004 met in totaal vier ritzeges in de Tour de France. In 1999 reed hij ook een week in de gele leiderstrui. (NRC)

Keeper Moskou door vuurwerk geraakt

Moskou. Voetbaldoelman Anton Shunin van Dinamo Moskou is zaterdag tijdens de wedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg in eigen stadion geraakt door uit het publiek gegooid vuurwerk. De Russische competitiewedstrijd in de hoofdstad werd daarop gestaakt. (Novum)