Kortkolom cultuur

Gouden Zwaan voor dans Anouk van Dijk

amsterdam. Choreografe Anouk van Dijk heeft de Gouden Zwaan 2012 gewonnen. De dansjury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VCSD) kende de prijs toe vanwege haar bijdrage aan de Nederlandse dans. Minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) reikte de prijs zondagavond uit in de Westergasfabriek in Amsterdam. De jury eerde de 47-jarige Van Dijk vooral voor het ontwikkelen van een eigen bewegings- systeem. Die zogenoemde countertechniek breekt met het in de danswereld dominante uitgangspunt dat alle beweging is gerelateerd aan een centrum in het lichaam. Van Dijk is sinds deze zomer leider van Chunky Move, het stadsgezelschap van Melbourne in Australië. Op dit moment tourt ze door Nederland met haar nieuwste voorstelling Rausch, een coproductie met het Düsseldorfer Schauspielhaus. (Novum)

Gieter vervalst beeld vlag van Jasper Johns

new york. De eigenaar van een gieterij in New York is gearresteerd omdat hij, zo luidt de aanklacht, een vals beeld van de Amerikaanse kunstenaar Jasper Johns heeft proberen te verkopen. De officier van justitie beweert dat Johns, bekend van grote schilderijen met de sterren en strepen van de Amerikaanse vlag, de gieter Brian R. een vorm gaf voor het beeld ‘vlag’ uit 1960 om een wassen afgietsel te maken. R. heeft het afgietsel gemaakt maar heeft de vorm nooit teruggegeven. Twintig jaar later probeerde hij een bronzen versie van de vlag te verkopen zonder dat de kunstenaar daarin was gekend en met een nagemaakte handtekening. De gieter hangt een gevangenisstraf van twintig jaar boven het hoofd. (AP)