Kortkolom buitenland

Spanje vraagt hulp aan ex-kolonies

Madrid. Spanje en Portugal hebben dit weekeinde hun voormalige kolonies in Latijns-Amerika opgeroepen te investeren in de Portugese en Spaanse economie. Het hulpverzoek, geuit tijdens de Ibero-Amerikaanse Top in de Spaanse stad Cádiz, onderstreept de historische rolverwisseling tussen beide continenten. Terwijl Europa in crisis verkeert, groeien de meeste Latijns-Amerikaanse economieën onstuimig. De Spaanse premier Rajoy bracht in herinnering dat Spaanse bedrijven tien jaar geleden in Midden- en Zuid-Amerika investeerden toen veel landen daar uit een financiële crisis klommen. Hij verzocht de latino’s nu omgekeerd hetzelfde te doen. (NRC)

Geweld bij mars tegen homohuwelijk Parijs

Parijs. Een demonstratie tegen het homohuwelijk is gisteren in Parijs uitgelopen op een handgemeen tussen rechtse betogers en feministische tegendemonstranten. De demonstratie, georganiseerd door het katholieke instituut Civitas, trok tegenbetogers van de feministische Oekraïense actiegroep Femen aan. De vrouwen, van wie enkele met ontbloot bovenlijf, kregen klappen. Zaterdag trokken betogingen tegen het homohuwelijk in meerdere Franse steden in totaal zo’n 100.000 mensen. De Franse socialistische regering wil het burgerlijk huwelijk openstellen voor paren van hetzelfde geslacht. (AFP)

Aanslag op bus in Nairobi: zes doden

Nairobi. Zeker zes mensen zijn gisteren gedood toen onbekenden een handgranaat gooiden in een propvolle minibus in Nairobi. De aanslag gebeurde in de voorstad Easleigh, waar veel Somaliërs wonen. Een reeks recente aanslagen in Nairobi en Mombasa wordt toegeschreven aan de Al-Shabab, een islamitische terreurbeweging uit Somalië. Kenia viel vorig jaar het zuiden van Somalië binnen na een reeks aanslagen die werden toegeschreven aan Al-Shabab. (BBC)

Arrestaties Georgië aanhang Saakasjvili

Tbilisi. In Georgië is vrijdag de oud-viceminister van Binnenlandse Zaken gearresteerd. Hij en elf hoge ambtenaren worden ervan verdacht te hebben ingebroken op computers van politieke partijen en religieuze organisaties in de aanloop naar de parlementsverkiezingen vorige maand. Die werden gewonnen door de verenigde oppositie onder leiding van miljardair Bidzina Ivanisjvili. De spanning tussen zijn nieuwe regering en zittend president Saakasjvili stijgt. De NAVO en de VS hebben verklaard bezorgd te zijn over mogelijke politieke motieven achter de arrestaties. (Reuters, AP)

Elf doden bij brand in sloppenwijk Dhaka

Dhaka. Bij een grote brand in een sloppenwijk van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, zijn gisteren zeker elf mensen omgekomen. De brand is waarschijnlijk ontstaan door een brandende sigaret of een smeulend vuurtje om muggen te verjagen. In de zeer dicht bevolkte wijk, met veel huizen van bamboe, gingen meer dan vijfhonderd huizen in vlammen op. (Reuters)