Kortkolom binnenland

CDA wil nivelleren stoppen in senaat

Den Haag. Het CDA in de Eerste Kamer gaat de nivellering van inkomens via de belastingen niet steunen. Dat heeft CDA-leider Sybrand Buma gisteren gezegd in het tv-programma Eva Jinek op Zondag. „Nivelleren is slecht voor banen”, zei hij. Het CDA was ook tegen de eerder voorgestelde nivellering via de zorgpremie. VVD en PvdA hebben steun nodig van andere partijen om in de Eerste Kamer een meerderheid voor de plannen te krijgen die vanaf 2014 worden doorgevoerd. Het kabinet heeft bijvoorbeeld het CDA nodig, maar met D66 en GroenLinks samen heeft de coalitie in de senaat ook een meerderheid. Buma stelde dat het CDA bereid is maatregelen te steunen die de schulden terugdringen en voor meer banen zorgen. „En deze maatregel doet geen van beide.” (NRC)

Vorig jaar 165 gevallen van moord, doodslag

Rotterdam. In 2011 zijn in Nederland 165 personen door moord en doodslag om het leven gekomen. Dat zijn er 7 meer dan in 2010. Dat meldde het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vanochtend. Van de 111 mannelijke slachtoffers van moord en doodslag werd 35 procent met een vuurwapen gedood. Onder de 54 vrouwelijke slachtoffers was dit met 16 procent veel lager. Van zowel de mannelijke als de vrouwelijke slachtoffers werd een derde met een steekwapen van het leven beroofd. In de periode 1997-2005 waren er gemiddeld 229 slachtoffers van moord en doodslag per jaar. De laatste zes jaar ligt dit gemiddelde lager. (NRC)

‘Gedode man was drugscrimineel’

Eindhoven. Een 41-jarige man is zaterdagochtend doodgeschoten bij zijn woning in Eindhoven. De man zou een drugscrimineel zijn. Hij leidde volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie die handelde in grote hoeveelheden softdrugs, meldde Omroep Brabant. Op het moment van de beschieting zat de man met enkele bekenden in zijn auto, die hij nog is uitgevlucht. De andere inzittenden, onder wie zijn vrouw, bleven ongedeerd. De dader is nog voortvluchtig. (Novum)

Bij Bergen zeldzame paddenstoel

Rotterdam. In de duinen tussen Schoorl en Bergen aan Zee is een uiterst zeldzame paddenstoel gevonden. Wereldwijd is het kleinporig kaalkopje slechts zeven keer waargenomen, meldde de Nederlandse Mycologische Vereniging gisteren op natuurbericht.nl. De paddenstoel werd gevonden in een inham die in 1997 is gegraven, waardoor zeewater de vallei achter de duinen kan bereiken. (Novum)

Mist zorgt voor drukke ochtendspits

Rotterdam. Dichte mist in het hele land zorgde vanochtend voor een drukke ochtendspits. Rond acht uur stond er door slecht zicht, gesloten spitsstroken en ongevallen meer dan 350 kilometer file. Normaal is dat in deze tijd van het jaar zo’n 225 kilometer, meldde de Verkeersinformatiedienst vandaag. Vooral in het zuiden van het land liep het zicht terug tot minder dan honderd meter. (Novum)