Kijktips vanaf IDFA: Afghanen blijken ook humor te hebben

Afghanen zijn het slachtoffer van een bloederige strijd tussen de Talibaan en de regering van Karzai, met vele doden tot gevolg. Tot dusver niets nieuws onder de zon. Diezelfde Afghanen hebben gezinnen waarin de kinderen ook oorlogje spelen, wonen in een land met prachtige natuur, hebben humor, en in sommige regio’s leven de Afghaanse militairen

Foto IDFA

Afghanen zijn het slachtoffer van een bloederige strijd tussen de Talibaan en de regering van Karzai, met vele doden tot gevolg. Tot dusver niets nieuws onder de zon.

Diezelfde Afghanen hebben gezinnen waarin de kinderen ook oorlogje spelen, wonen in een land met prachtige natuur, hebben humor, en in sommige regio’s leven de Afghaanse militairen en de Talibaan vredig naast elkaar.

De bevolking in een oorlogsgebied als Afghanistan komt, zo vindt voormalig journalist in het gebied Nagieb Kahaja, door de berichtgeving in nieuwsmedia naar voren als ‘gedehumaniseerde’ slachtoffers. De mensen zijn voor ons niet driedimensionaal, maar aangezien iedereen tegenwoordig kan filmen is daar wat aan te doen.

Met optimisme en grote zorgen leven van dag tot dag

De jonge Deen van Afghaanse komaf gaf tientallen burgers (helaas bijna alleen mannen dankzij de lokale cultuur) een kleine camera, enkele instructies en liet ze hun eigen leven vastleggen. Zijn onderscheidende film My Afghanistan vormt een compilatie van beelden die ze maakten. Veel meer materiaal is online te vinden. We maken kennis met het dagelijks leven van Afghanen, dat veel vrolijkheid en optimisme bevat, maar ook de praktische en ellendige gevolgen van de strijd is goed zichtbaar.

De film is ondanks de amateurbeelden onderhoudend, vermakelijk, aangrijpend en fungeert inderdaad als eye-opener. Kahaja was gisteren aanwezig in een bomvol Tuschinski 1 voor een gesprek na afloop. Enigszins teleurgesteld verliet ik de zaal omdat deze bevlogen maker, die heel duidelijk met een missie naar Amsterdam kwam, nauwelijks uit de verf kwam door de afleidende aanwezigheid van ongetwijfeld betrokken en bevlogen kenners, en de afwezigheid van een scherpe interviewer.

Wellicht bezocht ik net de verkeerde Q&A en ben ik het IDFA-vuurwerk van deze jubileumeditie nog misgelopen. Met frisse moed op zoek dan maar. Aan de films zelf ligt het niet, en daar komen we voor.