Twee Keniaanse soldaten gedood - ‘mogelijk link met strijd Somalië’

epa03476700 A police officer (L) chases a man (R) following a minibus explosion in predominantly Somali neighbourhood of Eastleigh in the capital Nairobi, Kenya, 18 November 2012. At least six people died and nearly 30 others were injured when a bomb thrown onto a minibus exploded in a Somali-dominated area. EPA/DANIEL IRUNGU
epa03476700 A police officer (L) chases a man (R) following a minibus explosion in predominantly Somali neighbourhood of Eastleigh in the capital Nairobi, Kenya, 18 November 2012. At least six people died and nearly 30 others were injured when a bomb thrown onto a minibus exploded in a Somali-dominated area. EPA/DANIEL IRUNGU Een politieagent zit een man achterna die op de vlucht slaat in Nairobi. Foto ANP / Daniel Irungu

Zeker twee Keniaanse soldaten zijn omgekomen bij een schietaanval in de stad Garissa. De soldaten maakten deel uit van de Afrikaanse Unie en waren strijdkrachten van het Keniaanse leger.

De twee brachten hun trucks ter reparatie naar de garage toen ze werden aangevallen, laat kolonel Cyrus Oguna weten aan persbureau Reuters. Het is nog onduidelijk of de daders achter de aanval verbonden zijn aan de beweging van Somalische, Islamitische militanten.

Overheden in de Keniaanse hoofdstad Nairobi beschuldigen deze militanten ervan de afgelopen jaren diverse aanvallen te hebben uitgevoerd. Dit zou in reactie zijn op de strijd van het Keniaanse leger tegen Al-Qaedarebellen in Somalië.

Zes weken geleden vielen Keniaanse soldaten en Somalische troepen de stad Kismayo, in het zuiden van Somalië, binnen om militanten in het gebied te verjagen. De rebellen zworen wraak te nemen en sindsdien heeft Kenia te kampen met tal van granaataanvallen en schietpartijen. Garissa is zo’n 200 kilometer van de Somalische grens verwijderd. In de stad is de militaire basis van het Keniaanse leger gevestigd, maar daardoor is het ook het doelwit van Somalische opstandelingen.

Geweld in oosten Kenia neemt toe

Het geweld in het oosten van Kenia laait al enige tijd op, maar sinds de inname van Kismayo nemen de ongeregeldheden toe. In een achtergrondartikel lichtte onze correspondent Koert Lindijer de situatie toe. Lindijer:

“De invasie van het Keniaanse leger vorig jaar in Somalië en de recente inname van de stad Kismayo gooiden olie op het vuur. ‘Sinds de inname van Kismayo keren Keniaanse Al-Shabaab strijders terug. Ze scheren hun baarden af en maken zich op voor aanslagen in Mombasa.’”

De verdrijving van de Al-Shabaab strijders zou er zelfs voor hebben gezorgd dat er gemakkelijk ruzies kunnen uitbreken in Kismayo. Lindijer:

“Met de verdrijving van Al-Shabaab uit Kismayo ontstaat daar een vacuüm waarin gemakkelijk ruzies kunnen uitbreken tussen clans over het bestuur van de lucratieve havenstad. Ook binnen de coalitie van Afrikaanse vredestroepen bestaat onenigheid over de toekomst van Kismayo. Kismayo is de tweede stad van Somalië en de hoofdstad van de nieuwe autonome regio Jubaland. (…) Kenia probeert zich af te schermen voor Al-Shabaab door een bufferzone in Zuid-Somalië in te stellen. Daarvoor rekruteerde het milities uit de Ogadeniclan.