Kabinet trekt 3 miljoen extra uit voor noodhulp aan Gaza

Vogels schrikken op na een Israëlische luchtaanval in Gaza. Foto AP / Lefteris Pitarakis

Het kabinet trekt 3 miljoen extra uit voor humanitaire hulp aan Gaza nu het conflict tussen Israël en Gaza opnieuw oplaait. Dat maakte minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking vandaag bekend.

Ploumen:

“Gezien de de facto isolatie van Gaza kan een intensivering van de strijd enorme humanitaire gevolgen hebben. Vooral aan medische hulp is veel behoefte.”

De humanitaire hulp is dit weekend besproken in een telefoongesprek tussen minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Palestijnse collega Al Malki.

De eerdere bijdrage aan UNRWA, de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnse vluchtelingen, wordt met 2 miljoen euro verhoogd tot 15 miljoen euro. Daarnaast wordt via het Rode Kruis 1 miljoen beschikbaar gesteld voor met name levensreddende medische behandeling van gewonden, zo meldt het ministerie. Eerder dit jaar was via UNRWA en het World Food Program al 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Nederland erkent Israëls recht op zelfverdediging en pleit samen met de internationale gemeenschap voor het stoppen van het geweld door Hamas en vervolgens Israël, aldus het ministerie. De hoop is gevestigd op een bemiddelingspoging van Egypte.