ING krijgt respijt van Brussel bij verkoop

Bankverzekeraar ING heeft met de Europese Commissie overeenstemming bereikt over nieuwe voorwaarden waaraan zijn herstructurering moet voldoen. ING krijgt meer tijd en ruimte om aan de eisen van Brussel te voldoen.

Het gaat om de gedwongen verkoop van de investerings- en verzekeringsactiviteiten. Na de staatsteun in oktober 2008 eiste Brussel dat ING met bijna de helft moest inkrimpen, omdat het anders te machtig zou worden op de Europese markt. ING tekende samen met de staat beroep aan. ING trekt dat beroep nu in.

De Commissie zet haar beroep tegen een eerdere uitspraak van het Europees Hof van Justitie „om principiële redenen” door. Het Hof verklaarde in maart de door de Commissie opgelegde voorwaarden aan ING voor een deel nietig. Commissie en ING hebben nu afgesproken dat het eindoordeel van het Hof geen gevolgen zal hebben voor hun schikking.

De activiteiten van dochter Westland-Utrecht worden nu samengevoegd met de banktak van Nationale Nederlanden. Daarnaast heeft ING afgesproken dat de resterende staatssteun van 3 miljard euro in vier tranches wordt terugbetaald, met daarbovenop een boete van 50 procent.

De eerste 1,125 miljard euro wordt 26 november afbetaald. De volgende tranches zullen achtereenvolgens in november 2013, maart 2014 en mei 2015 betaald moeten worden.

Voor het afstoten van onderdelen krijgt ING meer tijd. De betreffende onderdelen moeten nu eind 2018 zijn verkocht. Dat was 2014.