Imitaties

Ik heb een neefje, Oscar. Hij is twee jaar oud. Zijn grootste hobby’s zijn liedjes zingen, dansen, wandelen met zijn opa en op de kinderboerderij bij de varkens kijken. Daarnaast kan hij al heel goed scheetgeluiden maken. Al hebben we daar samen een tijdje op moeten oefenen.

Verder heeft hij normale hobby’s voor een tweejarige jongen. Er is alleen één ding. Hij kijkt graag de standaard kinderprogramma’s, zoals De Teletubbies, het Zandkasteel en Sesamstraat. Hij vindt het allemaal even mooi.

Maar zijn lievelingsprogramma is Andere Tijden Sport. En dan in het bijzonder de aflevering over De Sjiem, het paard waarmee Jeroen Dubbeldam in 2000 op de Olympische Spelen in Sydney goud won. Mijn neef is namelijk idolaat van paarden – van de hele Sinterklaasintocht kon hij ook alleen maar glunderend melden dat Sinterklaas een heel groot paard had – en die aflevering van Andere Tijden Sport staat bol van door het beeld galopperende knollen. Allemaal ‘paatjes’, zoals hij ze noemt. Het ene paatje is het beeld nog niet uit of het andere paatje stapt alweer door de bak.

Maar inmiddels heeft mijn neef de uitzending al zo vaak gezien dat hij zelfs de introtekst van presentator Tom Egbers kan dromen. Die loopt door het Olympisch Stadion, vertelt over het nukkige wonderpaard en wappert daarbij een beetje met zijn handen. Mijn neef denkt volgens mij dat dit een dansje is, en doet alle handbewegingen na. Hij mimet alles wat Tom Egbers ook doet.

Deze week deelde cabaretier Jochem Myjer op Twitter zijn nieuwe imitaties. Hij plaatste filmpjes van alle stemmen die hij inmiddels onder de knie heeft. Hilarische opnames van Herman van Veen die een rap heeft gemaakt, Nico Dijkshoorn die een kindergedichtje leest en Toon Hermans die een paar vrouwen afzeikt. Allemaal perfect gedaan, zoals alleen Jochem dat kan. Het verschil tussen echt en imitatie is niet te onderscheiden.

Hoe zou Jochem ooit zijn begonnen? Wanneer kwam hij erachter dat hij een gave heeft? Dat goede gehoor en die soepele stem waarmee hij zowel Margreet Dolman als Willibrord Frequin perfect kan nadoen? Hoe is hij begonnen? Begon het bij hem ook met Mart Smeets imiteren die de voetbaluitslagen voorlas? Stond hij ook voor de televisie met zijn handjes te wapperen?

Mijn neef Oscar zal wel geen cabaretier worden, of ach, wat weet ik daar nou van? De hele wereld ligt nog aan zijn voeten. Misschien wordt hij wel een Jeroen Dubbeldam. Maar wat hij ook wordt: hij is nu al de jongste Tom Egbers-imitator van Nederland. Met zijn wapperende handen.

    • Nynke de Jong