Het is iets geworden voor 'Sar'

Frank de Boer, straks zijn belangrijkste werknemer, voorspelde het al eerder: „Edwin zou ook zomaar iets managementachtig kunnen gaan doen.”

In de vorig jaar verschenen biografie Edwin van der Sar die journalist/uitgever Jaap Visser over hem schreef , reageerde de betrokkene zo op deze woorden: „Iets managementachtig, interessante gedachte, technisch directeur, dat zie ik mijzelf inderdaad eerder worden dan trainer.”

Trainer is het niet geworden. Technisch directeur ook niet. Nee, ‘iets managementachtig’ wordt voor de oud-doelman straks: algemeen directeur van de beursgenoteerde onderneming AFC Ajax NV. Maar hij begint als directeur marketing, zeg maar als leerling-algemeen directeur. De Amsterdamse zakenman Michael Kinsbergen gaat Sar eerst wegwijs maken: hoe dat is, een bedrijf leiden met 242 fte’s en een omzet van 104 miljoen euro. Hoe je straks na veel tegenvallende resultaten je oud-ploeggenoot op het matje moet roepen: ‘De Boer, er moet iets gebeuren, wegwezen jij.’ Hoe je met het bevoegd gezag overlegt bij risicowedstrijden. Nou ja, dat weet Kinsbergen ook niet. En ook niet hoe je boze supporters met capuchons over het hoofd te woord moet staan als die weer eens wat te eisen hebben.

Ajax behoort gezien de omvang van zijn personeelsbestand, tot het midden- en kleinbedrijf. Zoals 99 procent van de Nederlandse bedrijven. Maar het is wel een schip met veel kapiteins. Vergelijk dat eens met hoofdsponsor Aegon. Omzet 29 miljard, 25.000 werknemers. Raad van bestuur: vier leden. Jumbo, eigenaar van sponsor C1000: omzet dit eerste half jaar 3,6 miljard, 22.000 personeelsleden, drie directieleden.

MKB-bedrijf Ajax heeft straks een vierkoppige directie, vijf commissarissen en de grootste aandeelhouder, de vereniging Ajax, telt zeven bestuursleden. Dit lijkt op een veelkoppig monster. Maar Van der Sar begint met één groot voordeel: hij heeft van Johan Cruijff, stuurman aan wal, zowel een diploma als de zegen gekregen. Dan is het goed.

John Kroon

    • John Kroon