‘Psychische hulp verdwijnt uit basispakket’

Een vaardigheidsles fysiotherapie op de hogeschool van Amsterdam. Het aantal studenten aan de studierichting zorg is het afgelopen jaar explosief gestegen, maar de nieuwe zorgplannen zouden voor fiks minder behandelingen kunnen zorgen. Foto ANP / Lex van Lieshout

De basisverzekering voor ziektekosten zou de komende jaren worden uitgekleed, schrijft De Telegraaf. Zo wordt psychische hulp vanaf 2015 waarschijnlijk niet meer vergoed, . De krant baseert zich op een lijst met bezuinigingen die in de zomer ter goedkeuring naar het Centraal Planbureau is gestuurd.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat maandag weten dat deze lijst niet van het ministerie komt. Het zou om een eigen lijst van het CPB gaan. Op de inhoud van de plannen wil de woordvoerder niet ingaan. “Wij zijn daar nog niet concreet mee bezig.”

De behandeling van depressies en angststoornissen wordt in het voorstel helemaal niet meer vergoed. Met het verkleinen van het budget voor de overige geestelijke gezondheidszorg wordt 360 miljoen euro bespaard. Ook de vergoeding voor de behandeling van verslavingsproblemen zou verdwijnen.

Alleen medisch noodzakelijke ingrepen vergoed

Alleen ingrepen die medisch noodzakelijk zijn, worden in het nieuwe voorstel vanuit het basispakket vergoed. Huisartsbezoek wordt daarvan uitgezonderd. Ook worden nieuwe medicijnen en behandelmethoden eerst enige tijd vergoed, waarna gekeken wordt hoe de kosten zich ontwikkelen. Blijkt het te duur, dan kan verdere vergoeding uit de basisverzekering worden gestaakt.

De plannen gaan pas in het voorjaar van 2014 naar de Kamer, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft het voorstel voor die ingreep nu al geschetst, meldt de krant. De afspraken over de vergoedingen zijn al door het vorige kabinet gemaakt en in het lenteakkoord en meest recente regeerakkoord aangescherpt.

‘Basisverzekering 200 euro duurder’

Naar verwachting wordt de basisverzekering er niet goedkoper op. De jaarpremie stijgt volgens de krant van twaalfhonderd euro nu, naar ongeveer veertienhonderd euro in 2017.