FARC kondigt een eenzijdig staakt-het-vuren af

A nun walks beside police officers that guard the streets of Toribio, department of Cauca, Colombia, on November 13, 2012. The Colombian government and Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) members start this Monday, the second stage of the peace process with negotiations aimed at ending a conflict of nearly half a century. The FARC is the country's largest guerrilla group and has some 9,200 fighters. AFP PHOTO / Luis ROBAYO Politiemannen houden de wacht in de straten van Toribio in Colombia, terwijl de regering in Havana onderhandelt met de FARC. Foto AFP / Luis Robayo

De FARC heeft vandaag een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd dat morgen in zal gaan en van kracht blijft tot 20 januari. Het is de eerste keer in meer dan tien jaar tijd dat de Colombiaanse guerrillabeweging een bestand aankondigt.

Het vredesoverleg tussen de Colombiaanse regering en de FARC begon vandaag in Havana, mét Tanja Nijmeijer aan de onderhandelingstafel. De gesprekken hebben op voorhand weinig van een hartelijk onderonsje en worden een lange zit, aldus onze buitenlandredacteur Ykje Vriesinga.

De gesprekken achter gesloten deuren moeten een einde maken aan een conflict dat naar schatting 250.000 doden heeft gekost en van Colombia het land met de meeste binnenlandse vluchtelingen ter wereld heeft gemaakt.

Onze verslaggever Ykje Vriesinga meldt vanuit Havana:

Voorafgaand aan de tweede ronde van vredesbesprekingen met de regering riep FARC-commandant Iván Márquez vandaag alle guerrillastrijders op om per direct geen aanvallen meer uit te voeren op het leger. Márquez zei dat met het staakt-het-vuren de FARC wil bijdragen aan een succesvolle uitkomst van de vredesbesprekingen. Als het staakt-tot-vuren wordt nageleefd betekent het een belangrijke doorbraak in een conflict dat nog iedere dag doden en gewonden eist. Tanja Nijmeijer was ook bij de delegatie, maar sprak niet met de pers.

‘Beide partijen hebben belang bij vrede’

Vriesinga vandaag in NRC Handelsblad:

Beide kanten hebben belang bij vrede. De FARC is verzwakt door aanhoudende luchtaanvallen van het leger. Ze hebben nog zo’n 8.000 strijders, minder dan de helft van tien jaar geleden. Maar de regering weet dat ze de FARC nooit tot op de laatste strijder kunnen verslaan in de uitgestrekte binnenlanden van Colombia.

De twee hoofdonderhandelaars Humberto de la Calle, die de regering in Bogota vertegenwoordigt, en Ivan Marquez, die aanschuift namens de FARC, gaven elkaar, toen ze vorige maand in Oslo vredesbesprekingen overeenkwamen, geen hand. Ze keurden elkaar zelfs geen blik waardig.

    • Marije Willems