Excentrieke softwaremiljonair McAfee is gevlucht

Eerst werd hij steenrijk met antivirussoftware. Zijn fortuin verdampte, hij werd antimaterialist op een warm eiland en nu is er die dode buurman.

Een hond, niet bekend of het dier van McAfee is, voor het huis van de voortvluchtige in Belize.
Een hond, niet bekend of het dier van McAfee is, voor het huis van de voortvluchtige in Belize. Foto AP

De politie in Belize beklemtoont dat een van Amerika’s bekendere zakenmannen geen verdachte is. Ze willen hem alleen maar als getuige horen over de moord op zijn buurman op een eiland voor de kust van het Latijns-Amerikaanse Belize. Die man werd vorig weekend in een plas bloed gevonden door de schoonmaakster. Van achteren door het hoofd geschoten.

John McAfee, rijk geworden met de gelijknamige antivirussoftware, weigert te geloven dat hij geen verdachte is. Hij is ervan overtuigd dat de politie hem zal martelen tot hij bekent en hem daarna zal vermoorden. Daarom is de 67-jarige op de vlucht.

Toen de politie naar zijn landgoed kwam, had McAfee zich in zijn tuin ingegraven en lag hij met een kartonnen doos over zijn hoofd. In contacten met journalisten zegt hij dat hij elke paar uur van verblijfplaats wisselt. Naar verluidt heeft McAfee zijn haar zwart geverfd.

In een telefoongesprek met persbureau AP ontkende McAfee zijn buurman – de 52-jarige Amerikaan Gregory Faull – te hebben vermoord. „Ik kende hem nauwelijks”, zei hij over de eveneens zongebruinde man in een Hawaiiblouse van wie op internet een foto circuleert. „Hij was een zware drinker en irritant. Maar als we alle irritante mensen zouden vermoorden, zou er niemand meer overblijven.” Tegen een andere journalist zei McAfee dat hij dacht dat de overheid hem had willen vermoorden, maar per ongeluk zijn buurman had geliquideerd. Deze zomer stelde hij dat een van de zeven vrouwen in zijn huis een moordenaar was.

Volgens de politie in Belize had John McAfee een slepend conflict met zijn buurman, met name over de luid blaffende honden van de softwarepionier. Buurman Faull had daar bij de politie over geklaagd. De dag voor Faulls dood stierven vier van McAfee’s honden, Guerrero, Dipsy, Mellow en Lucky – vergiftigd.

De man die in de jaren negentig een vermogen van 100 miljoen dollar verwierf door zijn antivirusbedrijf te verkopen, woont al vier jaar in Belize. Hij vertrok uit de VS omdat hij genoeg had van de Amerikaanse zucht naar geld. De crisis deed zijn vermogen slinken, en hij stond zich er ook op voor anti-materialist te zijn geworden. De laatste schatting van zijn vermogen is 4 miljoen dollar.

De rentenierende McAfee draagt zelf bij aan het beeld van excentriekeling; hij liet zich fotograferen met een ontbloot, getatoeëerd bovenlijf met een geweer in zijn handen. Eerder werd hij verdacht van drugsproductie en deed de politie een inval.

De premier van Belize, Dean Barrow, heeft McAfee dringend opgeroepen zich te melden. „Ik wil niet onaardig zijn, maar hij lijkt extreem paranoïde. Of knettergek.”