Erdogan: Israël voert terroristische acties uit in Gaza

epa03477700 An Israeli soldier leans on a wall as he aims his gun at Palestinian protesters in the West Bank city of Hebron, 19 November 2012. In Hebron, which is a strong Hamas base south of the West Bank, demonstrators were showing their support for the Palestinians in the Gaza Strip who facing Israeli air strikes and the possibility of Israeli troops entering the Gaza Strip as Operation Pillar Cloud continues and broadens. EPA/ABED AL HASHLAMOUN Een Israëlische soldaat in actie. Foto ANP / Abed al Hashlamoun

De Turkse premier Erdogan beschuldigt Israël ervan terroristische acties uit te voeren met de bombardementen in de Gazastrook. “Degenen die de Islam associëren met terrorisme sluiten nu hun ogen voor de massamoorden op moslims”, aldus Erdogan in Istanbul.

Ook de “afslachting van kinderen in Gaza” zouden deze mensen niet onder ogen willen zien, stelt Erdogan. De premier benadrukte daarom:

“Om deze redenen noem ik Israël een terroristische staat, die terroristische acties uitvoert.”

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Davutoglu, reist morgen af naar de Gazastrook met een groep andere ministers van de Arabische Liga. Sinds het Israëlische offensief tegen Gaza woensdag begon, kwamen 95 Palestijnen om het leven. Aan Israëlische zijde vielen er drie doden. Volgens de laatste berichtgeving blijft het dodental oplopen en zijn de aanvallen afgelopen nacht gewoon doorgegaan.

Israël is klaar voor grondoffensief, maar prefereert diplomatische oplossing

Israël heeft zich voorbereid op een grondoffensief in de Gazastrook, maar prefereert een diplomatieke oplossing, meldde een hoge ambtenaar van het regime van de Israëlische premier Netanyahu vandaag.

“We hebben liever een diplomatieke oplossing die kan garanderen dat de Israëliërs, woonachtig in het Zuiden, een vredig bestaan kunnen leiden”, aldus de ambtenaar tegenover persbureau Reuters. Als dat mogelijk is, is een grondoffensief niet langer nodig. Maar de ambtenaar stelt ook:

“Maar als diplomatie onvoldoende toereikend is, hebben we geen ander alternatief dan het uitvoeren van een grondoffensief.”

EU-ministers bijeen om situatie Gaza te bespreken

De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie van de Europese Unie buigen zich vandaag in Brussel over de steeds bloedigere strijd in Gaza. Voor aanvang van het overleg benadrukte EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton dat slechts een duurzame oplossing voor het conflict een werkelijk einde kan maken aan de huidige crisis. Ashton:

“Wat wij moeten vinden (…) is een oplossing die de regio veilig maakt.”

Ze herhaalde dat er een eind moet komen aan de raketaanvallen vanuit de Gazastrook op Israël. Het Westen moet sinds het conflict tussen Israël en Hamas escaleerde tussen een stel gevaarlijke diplomatieke klippen door laveren. De Verenigde Staten en de EU bepleiten een wapenstilstand, maar tonen begrip voor Israël. Vooral de VS willen hun voornaamste bondgenoot in het Midden-Oosten niet voor het hoofd stoten.

Gisteren herhaalde de Amerikaanse president Barack Obama dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen de rakettenregen uit de Gazastrook. Maar zowel de Palestijnen als de Israëliërs zijn erbij gebaat als verder militair ingrijpen in Gaza kan worden voorkomen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken wees erop dat de internationale gemeenschap minder begrip zal kunnen opbrengen voor een eventueel Israëlisch grondoffensief dan voor de huidige luchtcampagne.

‘Onmiddelijke wapenstilstand allerbelangrijkst’

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt noemde vandaag in Brussel een onmiddellijke wapenstilstand nu het allerbelangrijkst. Bildt:

“Vervolgens moeten we naar de bredere en diepere kwesties kijken. Dit is de tweede Gazaoorlog binnen een paar jaar. We kunnen niet afwachten tot de derde en vierde volgen.”

De EU-ministers bespreken vandaag ook het slepende conflict in Syrië. Frankrijk heeft het nieuwe samenwerkingsverband van de Syrische oppositie erkend als de wettige vertegenwoordiger van het Syrische volk. Andere EU-leden vinden het te vroeg om het voorbeeld van Parijs te volgen.

Lees ook het achtergrondartikel van onze internetredacteur Mirjam Remie over het conflict in Gaza.

    • Jeannine Julen