Edwin van der Sar benoemd tot directeur marketing bij Ajax

Michael Kinsbergen wordt de nieuwe algemeen directeur van Ajax. Edwin van der Sar zal toetreden als directeur marketing. Dat maakte de beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub vanochtend bekend.

De oud-doelman heeft „het natuurlijk leiderschap en de potentie om op termijn algemeen directeur van Ajax te worden”, zo meldt Ajax-voorzitter Hans Wijers in een vanochtend uitgebracht persbericht.

Kinsbergen is geen bekende in de voetbalwereld. Hij was vanaf 2000 directeur van het bedrijf Nedstat, een webanalysebedrijf, tot de verkoop in 2010. Hij heeft ervaring op het gebied van beursintroducties, fusies en overnemingen. Hij is meer dan 25 jaar lid van Ajax.

Van der Sar, die veel genoemd werd als de nieuwe algemeen directeur, heeft een succesvolle carrière als doelman van Ajax, Juventus, Fulham, Manchester United en het Nederlands elftal. Na zijn loopbaan als doelman behaalde hij aan het Johan Cruyff Institute het diploma International Master of Sportmanagement.

Kinsbergen en de huidige directeur voetbalzaken Marc Overmars zullen op de aandeelhoudersvergadering op 31 december worden voorgedragen als statutair directeur. Van der Sar treedt als titulair directeur toe tot de directie. Jeroen Slop blijft aan als financieel directeur. Kinsbergen en Van der Sar beginnen volgende week maandag. Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen, ziet in zijn directieteam „veel voetbalkennis, veel zakelijke ervaring, een groot netwerk en allemaal [mensen] met de instelling om teamprestaties neer te zetten.”

Een van de taken voor het nieuwe directieteam is het vinden van een hoofdsponsor. Aegon maakte vorige week bekend na het volgende seizoen te vertrekken als hoofdsponsor.

De zoektocht naar een algemeen directeur sleepte zich voort sinds het vertrek van Rik van den Boog in het voorjaar van 2011. De benoemingen van algemeen directeur Louis van Gaal en ad-interim directeur Martin Sturkenboom werden begin dit jaar na een succesvolle rechtsgang getorpedeerd door toenmalig commissaris Johan Cruijff en zijn medestanders binnen de club. De voltallige raad van commissarissen, onder voorzitterschap van Steven ten Have, trad in de nasleep van deze bestuurscrisis dit voorjaar af.

Ondanks zijn aftreden als commissaris heeft Cruijff nog steeds veel invloed binnen de club. Op veel bepalende posities heeft hij inmiddels vertrouwelingen weten te posteren. Vorige week maakte commercieel directeur Henri van der Aat, die de afgelopen jaren ook een aantal keren de functie van algemeen directeur op zich nam, bekend op te stappen.