Druk contact om inval Gaza te voorkomen

An Israeli shoots a video at the scene after a rocket fired by Palestinian militants in Gaza landed in the southern city of Ashdod November 18, 2012. Israel bombed Palestinian militant targets in the Gaza Strip from air and sea for a fifth straight day on Sunday, preparing for a possible ground invasion while also spelling out its conditions for a truce. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) REUTERS

Arabische en westerse inspanningen om Israël en de Palestijnse organisatie Hamas tot een staakt-het-vuren te brengen zijn geïntensiveerd te midden van aanhoudende Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Sinds de aanvallen woensdag begonnen zijn meer dan 80 Palestijnen gedood, van wie ongeveer de helft burgers. De beschietingen van Hamas op Israël, waarbij drie doden zijn gevallen, zijn het afgelopen weekeinde verminderd.

De internationale gemeenschap probeert koste wat het kost een escalatie in de vorm van een Israëlisch grondoffensief in de Gazastrook te voorkomen. Washington en Londen, die zich beide vorige week onomwonden achter Israëls recht op zelfverdediging tegen de raketten uit de Gazastrook opstelden, waarschuwden Jeruzalem gisteren voor de risico’s van zo’n invasie. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, onderstreepte dat „het voor de internationale gemeenschap, inclusief het Verenigd Koninkrijk, veel moeilijker is te sympathiseren met een grondinvasie, of die te steunen”.

Het is de vraag of Israël zelf erg graag een invasie wil ondernemen. De opbrengst is dubieus, zoals het grondoffensief van de winter van 2008/2009 heeft aangetoond. Israël mobiliseert tienduizenden reservisten en heeft tanks en bulldozers aan de grens met de Gazastrook samengetrokken. Maar volgens Amerikaanse functionarissen heeft premier Netanyahu vrijdagavond in een telefoongesprek met president Obama gezegd dat Israël geen grootscheepse invasie overweegt, tenzij Hamas zijn raketbeschietingen opvoert of een van zijn raketten een groot aantal slachtoffers maakt. Dat meldde The Daily Beast, de webkrant van Newsweek .

De voorwaarden van Israël en Hamas liggen nog ver uit elkaar. Israël eist garanties dat de raketbeschietingen permanent ten einde komen. Hamas op zijn beurt eist internationale garanties dat Israël alle aanvallen staakt én beëindiging van de Israëlische blokkade van het gebied.

Contacten over een oplossing van de crisis hebben met name in de Egyptische hoofdstad Kairo plaats. Sinds Hamas eerder dit jaar afstand nam van Iran, heeft het meer steun van Arabische leiders. De emir van Qatar, die kort geleden Gaza bezocht, schaarde zich gisteren achter Hamas’ eisen. Israëlische media meldden dat een Israëlische delegatie naar Kairo was geweest, maar dat werd door een regeringswoordvoerder ontkend.

Ook Frankrijk werpt zich als bemiddelaar op. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Fabius, was gisteren in Israël en de Palestijnse gebieden. Ook telefoneerde hij met „de Egyptenaren, de Turken en de Qatarezen”, zoals hij op een persbijeenkomst in Tel Aviv zei.