Dodental in Gaza blijft oplopen - Timmermans doet beroep op Hamas

Een Palestijns jongetje loopt door een beschadigd huis in Gaza. Foto AP / Hatem Moussa

Het aantal burgerdoden dat valt door de Israëlische luchtaanvallen in Gaza blijft oplopen. Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans zei vanochtend dat Hamas moet stoppen met het afvuren van raketten op Israël. Dat zou het conflict kunnen oplossen, denkt de minister.

Timmermans zei vanochtend op Radio 1 dat Hamas door Israël al lange tijd gewaarschuwd is dat het opvoeren van het aantal raketbeschietingen tot vergeldingsacties zou kunnen leiden. De minister vindt dat Israël het recht heeft zich tegen de aanvallen te verdedigen, maar wil een grondinvasie van Gaza voorkomen. Timmermans overlegt vanmiddag in Brussel met zijn Europese collega’s over een gezamenlijk standpunt.

Aantal Palestijnse doden loopt snel op

De Israëlische aanvallen op Gaza gingen afgelopen nacht en vanochtend volop door. Bij een luchtaanval op twee woonhuizen in Gaza-Stad werden vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Nog eens 42 mensen raakten bij de aanval gewond. Bij een reeks andere luchtaanvallen vonden nog eens zes Palestijnen de dood. Sinds het Israëlische offensief tegen Gaza woensdag begon kwamen 95 Palestijnen om het leven.

Twitter avatar RGjournalist Roel Geeraedts de begrafenis in Gaza vindt plaats onder bombardement Israel. Inslag op 1 km afstand. #gaza (goeie genade! wat een klap weer)
Twitter avatar RGjournalist Roel Geeraedts op de begraafplaats nu. in de verte worden raketten afgeschoten: Israel zal boeten voor de dode burgers, is de mening hier #gaza

Palestijnse militanten gingen ook vanochtend door met het afvuren van raketten op Israël. Volgens Israël werden er zeventien raketten op het zuiden van het land afgeschoten. Er vielen geen gewonden bij de beschietingen. Sinds woensdag zijn bijna veertienhonderd in Israël terechtgekomen.

Pogingen in Kairo bestand te bereiken

In Kairo worden vandaag nieuwe pogingen gedaan om tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas te komen. VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon brengt vandaag een bezoek aan de Egyptische hoofdstad om de pogingen van Egypte om tot een wapenstilstand te komen te ondersteunen. Gisteren zou een hoge Israëlische functionaris in Kairo zijn gearriveerd om te praten over een bestand.

De eisen van Israël en Hamas liggen nog ver uit elkaar. Israël eist dat er permanent een einde komt aan de raketaanvallen uit Gaza. Hamas eist op zijn beurt dat Israël alle aanvallen op Gaza staakt en de blokkade van Gaza volledig opheft.

Of een bestand ondanks de tegenstellingen binnen handbereik is, vindt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants moeilijk te zeggen:

“Israël heeft gisteren opnieuw gedreigd met een grondoffensief, maar dat kan ook tactiek zijn om druk te zetten op de onderhandelingen. Er is duidelijk een verschil met 2008-2009, toen Israël weinig moeite deed een inval te voorkomen. Nu hebben bondgenoten als de VS en het Verenigd Koninkrijk duidelijk meer bedenkingen en nu al loopt het aantal Palestijnse burgerdoden snel op. Dat zijn factoren waar Israël rekening mee heeft te houden.”

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Waarom laait het geweld in Gaza juist nu op?’ van onze internetredacteur Mirjam Remie.

    • Pim van den Dool