Ook tweede DNA-check wijst naar verdachte moord Vaatstra

Het DNA-profiel van de aangehouden verdachte van de moord op Marianne Vaatstra matcht ook na een dubbelcheck met het DNA van het daderspoor. De focus ligt nu op het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte, zo werd zojuist op een persconferentie meegedeeld.

DRACHTEN - Straalwagens voor het politiebureau in Drachten in afwachting van de persconferentie over Marianne Vaatstra. ANP KOEN VAN WEEL De media zijn in groten getale aanwezig bij de persconferentie in Drachten over de zaak-Vaatstra. Foto ANP / Koen van Weel

Ook na een tweede onderzoek matcht het DNA-profiel van de aangehouden verdachte van de moord op Marianne Vaatstra met de sporen die op haar lichaam werden aangetroffen. De focus ligt nu op het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte, zo werd zojuist op een persconferentie meegedeeld.

Vanmiddag is het verhoren van de verdachte 45-jarige man uit het Friese Oudwoude begonnen en heeft een huiszoeking plaatsgevonden. De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen zijn advocaat mag spreken. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Op de zaak zitten twaalf rechercheurs, zo meldde de politiewoordvoerder. De verdachte was bij de vorige onderzoeken rond de moord niet in beeld bij de politie. De woordvoerder kan geen mededelingen doen of hij de familie Vaatstra kende. Ook wordt niet ingegaan op een eventueel strafrechtelijk verleden van de aangehouden man.

‘Er is meer nodig dan deze DNA-match’

De DNA-match is voldoende om de man als verdachte aan te merken. Wel is meer nodig om uiteindelijk tot een veroordeling te komen, zo zei de hoofdofficier van Justitie Leeuwarden.

Twitter avatar Politie Politie Nederland Verdachte heeft recht op eerlijk proces. DNA-match is iets anders dan de oplossing of dat verdachte schuldig is #zaakvaatstra
Twitter avatar Politie Politie Nederland Politie heeft ook zorg voor de familie van de verdachte. Zij zijn tijdelijk elders ondergebracht #zaakvaatstra

Bekijk de volledige persconferentie terug:

Gisteravond laat werd de 45-jarige verdachte aangehouden naar aanleiding van het recente grootschalige DNA-onderzoek. De vader van Vaatstra meldde eerder vandaag dat het vrijwel zeker gaat om een honderd procent match. De man leverde uit eigen beweging DNA voor het onderzoek.

In de loop der jaren werd meer dan eens gedacht dat de moord door een asielzoeker gepleegd zou zijn, maar het gaat om een Fries die op slechts tweeënhalve kilometer van de vindplaats van Vaatstra in het Friese Veenklooster woonde. De familie is gisteren door politie en het Openbaar Ministerie op de hoogte gebracht.

De ervaringen en resultaten in het onderzoek naar de zaak-Vaatstra, die nu een nieuwe fase ingaat, zullen van groot belang zijn voor lopende en toekomstige onderzoeken, aldus de politie.

Marianne Vaatstra werd in 1999 in een weiland gevonden

Het lichaam van Marianne Vaatstra werd in mei 1999 in een weiland aangetroffen. Het destijds 16-jarige meisje bleek verkracht en vermoord. Ze had een discotheek in Kollum bezocht en was onderweg naar haar huis in Zwaagwesteinde.

Het misdaadprogramma van Peter R. de Vries besteedde door de jaren heen veelvuldig aandacht aan de onopgeloste zaak. De verslaggever spreekt van “het nieuws van het jaar” en een “ongekende mijlpaal” waarvoor het onderzoeksteam gezorgd heeft. Tips die binnenkwamen na een uitzending afgelopen zomer waren de aanleiding voor het recente en grootschalige DNA-onderzoek.

    • Marije Willems