‘Morgen nog geen definitief besluit over steun Griekenland’

Minister Dijsselbloem van Financiën tijdens de commissievergadering vanmiddag. Foto ANP / Evert-Jan Daniels Minister Dijsselbloem van Financiën tijdens de commissievergadering vanmiddag. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De zeventien eurolanden nemen morgen nog geen definitieve besluiten over het versoepelen van de voorwaarden waar Griekenland aan moet voldoen. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in een brief (pdf) aan de Kamer.

Twitter avatar Financien Financien Extra ingelaste Eurogroep Griekenland http://t.co/wZ1jqhlq

Morgen komt de eurogroep opnieuw bij elkaar om te praten over de vorderingen die Griekenland maakt bij het op orde brengen van de begroting. Er kan echter pas een besluit worden genomen als het definitieve rapport van de de trojka - het IMF, de ECB en de Europese Commissie - gereed is. Dijsselbloem zal de Tweede Kamer informeren wanneer de voortgangsrapportage van de trojka beschikbaar is.

“Aanstaande dinsdag worden tijdens de extra ingelaste Eurogroep nog geen definitieve besluiten genomen. De Eurogroep zal pas later een besluit nemen over de voortgang van het Griekse leningenprogramma. Ik zal hierbij de Tweede Kamer de gelegenheid geven zich uit te spreken over de definitieve Nederlandse inzet.” - brief minister van Financiën

‘Uitstel zelf financieren’

Griekenland wil twee jaar uitstel krijgen om hervormingen door te voeren. Ook moeten de Europese landen nog besluiten om 31,5 miljard euro uit het tweede noodpakket vrij te geven.

Eerder heeft Dijsselbloem gezegd dat Griekenland het eventuele uitstel zelf moet financieren. Bovendien kan van een derde steunpakket nog geen sprake zijn, vindt de minister.

Update 18.30 uur:

NRC-verslaggever Erik van der Walle over het debat tussen Dijsselbloem en de Kamercommissie vandaag:

Griekenland extra tijd geven om zijn schulden af te lossen en de rente op die schulden verlagen. Dat zijn wat Dijsselbloem betreft twee maatregelen die het land uit de ergste nood kunnen helpen. Maar afboeken op de schulden zelf kan volgens hem niet aan de orde zijn. Dijsselbloem hield zich in zijn tweede optreden in de Kamer rond Griekenland op de vlakte over nieuwe mogelijke steun aan het land. Dijsselbloem wilde niet speculeren over oplossingen nu het trojka-rapport nog niet is verschenen.

    • Lex Boon