De schrijver Philip Roth is uitgeworsteld

“The struggle with writing is over.” Met deze tekst troost Philip Roth zich iedere dag dat hij is gestopt met schrijven, zo valt in de NY Times te lezen. Tien dagen geleden werd al bekend dat Philip Roth, de Amerikaanse auteur die tot op zeer hoge leeftijd hoogwaardige romans schreef, definitief is gestopt met schrijven.

Philip Roth (Foto AP)

“The struggle with writing is over.” Met deze tekst troost Philip Roth zich iedere dag dat hij is gestopt met schrijven, zo valt in de NY Times te lezen.

Tien dagen geleden werd al bekend dat Philip Roth, de Amerikaanse auteur die tot op zeer hoge leeftijd hoogwaardige romans schreef, definitief is gestopt met schrijven. De New York Times zocht Roth in New York op en sprak hem over zijn besluit.

Roth zegt zijn besluit om te stoppen te hebben genomen na het afronden van Nemesis, de roman uit 2010 over een polio-epidemie in het Amerika van de jaren vijftig.

 

 

Roth herlas zijn grote voorbeelden Dostojevski, Toergenjev, Hemingway, Conrad en Faulkner en begon vervolgens zijn eigen werk te herlezen. ‘And I thought, ‘You did all right.’

Waarom stopt Roth? ‘Ik weet dat ik niet meer zo goed zal schrijven als vroeger. Ik heb het uithoudingsvermogen niet meer om de frustratie te verdragen. Schrijven betekent frustatie: het betekent dagelijkse frustratie, misschien wel vernedering. Het is als honkbal: twee van de drie keer gaat het niet goed.’

Roth adviseert jonge schrijvers inmiddels dan ook om de pen niet te hanteren. Zie hier het verhaal van Julian Tepper, de schrijver die Roth in een café aanklampte voor advies. “Dit wil je jezelf niet aandoen. Je schrijft en je schrijft en het merendeel gooi je weg omdat het niet goed genoeg is.”

    • Sebastiaan Kort