Cornel Lucas, fotograaf van de sterren

Marlene Dietrich
Marlene Dietrich Foto Cornel Lucas/C. L. Collection

Cornel Lucas, fotograaf van de sterren, is op 92-jarige leeftijd in zijn woonplaats Londen overleden. Hij maakte in de jaren vijftig en zestig foto’s die bepalend waren voor het imago van sterren als Brigitte Bardot, Marlene Dietrich, Katharine Hepburn en Gregory Peck.

Zijn doorbraak kwam in 1948, toen hij van de British Film Studios, waar hij op de publiciteitsafdeling werkte als fotograaf, opdracht kreeg om foto’s te maken van een veeleisende ster. Het bleek Marlene Dietrich te zijn, die zojuist een andere fotograaf de deur had gewezen omdat ze diens belichting slecht vond. „Meneer Lucas”, zei Dietrich, „Ik zeg u dat een foto voor mij belangrijker is dan een film.”

De filmster gaf Lucas opdracht om haar van bovenaf te belichten. Het was een moeilijke techniek, zei hij, maar ze had gelijk. Het licht accentueerde de scherpe lijn van haar jukbeenderen en de koele symmetrie van haar gezicht. Toen Lucas haar proefafdrukken toonde, haalde Dietrich een vergrootglas tevoorschijn en begon met oogpotlood de plekken op de foto te markeren die ze donkerder of lichter wilde. Maar ze was tevreden over zijn werk en dat zorgde ervoor dat Lucas in Londen al snel de meest gewilde portretfotograaf van de sterren was.

„Het kostte me soms wel drie uur om het licht goed te krijgen”, zei Lucas later. „Maar als ik dat eenmaal had geregeld, was ik ook in staat om mijn onderwerp jonger te laten lijken dan een plastisch chirurg dat kon.”

Het werk van Lucas is opgenomen in onder meer de National Portrait Gallery en het Victoria and Albert Museum.