Circusdirecteuren laten nu ook van zich horen

Nooit eerder hoefde Adri Lammers, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen, in het geweer te komen om een passage uit het regeerakkoord geschrapt te krijgen of te zorgen dat het niet wordt uitgevoerd. Maar nu het kabinet wilde dieren in het circus wil verbieden maakt hij zijn lobbydebuut. Lammers legt uit hoe de VNCO probeert het regeringsbeleid te beïnvloeden.

U bent boos over het voorgenomen verbod op wilde dieren. Hoe laat u dat merken in Den Haag?

„We proberen het professioneel aan te pakken. Allereerst hebben we ons aangemeld bij het ANP Pers Support, het persbureau. Daar kunnen we persberichten naartoe sturen. Daarnaast hebben we een draaiboek gemaakt voor welke verdere stappen we kunnen nemen.”

Hoe ziet dat draaiboek er uit?

„Per Kamerlid proberen we duizend handtekeningen te verzamelen via een petitie, zodat we onze zorgen kenbaar maken. We proberen in gesprek te komen met PvdA’ers en VVD’ers en bovendien is de NOS bezig met een documentaire over een van onze meest toegewijde dierenverzorgers. En er zijn plannen om het Malieveld te bezetten.”

Het Malieveld bezetten?

„Jazeker, als het zover moet komen, gaan we protesteren in Den Haag.”

Heeft u hiervoor echt nog nooit gelobbyd?

„Sinds 2008 hebben we een continue lobby lopen in Den Haag, maar dit is de eerste keer dat we echt worden aangevallen. We moeten nu zelf in actie komen.”

Bent u boos op de PvdA en de VVD?

„Ik zal je eens wat vertellen. Op de dag dat het regeerakkoord bekend werd, heb ik na tientallen jaren mijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Dit akkoord is stoutejongetjespraat van de heren Samsom en Marx Rutte.”

    • Enzo van Steenbergen