Beursfondsen over hele linie somberder

Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes in de econo- mie? Sinterklaas en Thanksgiving zullen het de komende weken leren.

De AEX verloor vorige week ruim 3,5 procent, maar wie weet kan een deel van dat verlies deze week worden goedgemaakt. Vrijdagavond, nadat het Damrak was gesloten, kwam er goed nieuws uit Washington: het eerste overleg dat president Obama sinds zijn herverkiezing voerde over het opdoemende ‘begrotingsafgrond’ werd door beide politieke partijen als positief ervaren. De Amerikaanse beurzen sloten met een lichte dagwinst.

De dreiging van de begrotingsafgrond was een van de grote zorgen die beleggers de afgelopen week hadden. Als Democraten en Republikeinen geen compromis vinden, en er op 1 januari 85 miljard dollar aan bezuinigingen in werking treedt, betekent dat hoogstwaarschijnlijk een recessie voor de Amerikaanse economie. En dat zal dan onherroepelijk negatieve gevolgen hebben voor Europese bedrijven.

„We zeggen niet meer: laten we het een andere keer maar oplossen”, zei de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Harry Reid, vrijdag na afloop van het overleg. „We gaan niet tot de laatste dag van december wachten om dit voor elkaar te krijgen.”

Ook de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner, toonde zich tot compromissen bereid. Zijn partij wil meedenken over belastingverhogingen, zolang die maar gepaard gaan met een zuiniger overheid. Gisteren temperde een woordvoerder van het Witte Huis de verwachtingen weer een beetje door te zeggen dat „de finish nog lang niet in zicht is”.

De mooie woorden van Reid en Boehner kunnen niet verhullen dat er de laatste dagen vooral slecht economisch nieuws is geweest, en dat er weinig uitzicht op verbetering is. Vrijdag werd een kwartaalcijferseizoen afgesloten dat weinig beleggers vrolijk zal hebben gemaakt. Analist Nico van Geest van Keijser Capital berekende voor persbureau Novum dat de fondsen hun winstverwachting voor 2012 gemiddeld met 7 procent hebben verlaagd ten opzichte van de verwachting die zij halverwege het jaar hadden. Vooral staalproducenten Aperam en Arce-lorMittal, PostNL en maritiem dienstverlener SBM Offshore werden somberder.

Tel hierbij op het bericht dat de eurozone terug in recessie is, dat de Nederlandse economie is gekrompen, dat er nog geen oplossing is voor de onenigheid tussen de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds over de steun voor Griekenland, dat een Spaanse steunaanvraag nog altijd uitblijft, en het plaatje is op zijn zachtst gezegd niet best.

Donderdag en vrijdag krijgen de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie ruimschoots de gelegenheid om ruzie te maken over een nieuwe zevenjarige begroting voor de EU, wat de benodigde eensgezindheid voor het oplossen van de eurocrisis niet dichterbij brengt. Voorkomen moet worden dat de Britse premier Cameron zich door binnenlandse druk gedwongen voelt tot een veto.

Zijn er dan helemaal geen lichtpuntjes? Ehm... Sinterklaas is weer in het land. Het NOS Journaal toonde zaterdag een hoop ouders die niet van plan waren te bezuinigen op de feestinkopen. En vrijdag is het in de Verenigde Staten Zwarte Vrijdag, de dag na Thanksgiving. Die dag wordt gezien als de opening van het kerstseizoen en is doorgaans een topdag voor winkeliers.

Oliehandelaren kunnen profiteren van het geweld in Gaza en Israël. Vrijdag steeg de prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie met ruim 1 procent, tot bijna 87 dollar. „Als er wordt geschoten in het Midden-Oosten, en Israël is erbij betrokken, gaan de olieprijzen omhoog”, legde Mike Wittner van Société Générale uit aan Bloomberg. „De gevechten hoeven niet in de buurt van de olieproductie te zijn om toch invloed op de prijs te hebben.”

    • Hanneke Chin-A-Fo